Egyszerűsített vízumot adna az EU-n kívüli munkavállalóknak egy előterjesztés, de a kormány szerint nem lesz változás

2021. november 15. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kormányzati előterjesztés arra tesz javaslatot, egyszerűsítsék a nem uniós országokból érkező személyek ideiglenes letelepedésének és munkavállalásának engedélyezését – erről ír a Jelen a birtokukba került előterjesztés alapján. A lap szerint az előterjesztés készítői nagyságrendileg 32 ezer, nem uniós államból származó külföldi munkavállaló érkezését remélik a programtól.

Az előterjesztés abból a szempontból meglepő, hogy a kormány évek óta a gazdasági bevándorlás ellen hangolja a lakosságot, aminek az lett az eredménye, hogy a magyarok az európai átlaghoz képest kiugróan elutasítóak a bevándorlókkal szemben.

Pedig a kormány által megrendelt előterjesztés szerint a magyar gazdaságnak, különösen a koronavírus-járvány okozta válság miatt megtépázott turizmusnak szüksége lenne a „keresleti igényeknek megfelelő mennyiségű és képzettségű” munkaerőre. A drasztikusan növekvő bérigény és a fluktuáció miatt már most is Ukrajnából, Vietnámból és más országokból próbálják a vállalkozások enyhíteni a munkaerőhiányt, azonban az irat szerint a bürokratikus akadályok lassítják a folyamatokat.

Emiatt pedig átmenetileg indokolt lehet egyes harmadik országból érkező munkavállalók ideiglenes letelepedésének és munkavállalásának egyszerűsített engedélyezése.

Persze ezt az egyszerűsített vízumot csak meghatározott feltételekkel, csak bizonyos országok állampolgárai vehetnék igénybe, a „nemzetbiztonsági érdekek teljes figyelembevételével”. Az előterjesztés szerint több példa is akad erre Európában, például az az uniós Kék Kártya reform, amit a kormány a májusi előterjesztésekor elutasított. Szijjártó Péter külügyminiszter például nonszensznek nevezte, hogy a koronavírus-járvány után még több munkavállalót hozzanak be az EU-ba.

Az előterjesztés viszont a Jelen szerint éppen azt javasolja, hogy a kormány kérje fel az érintett minisztériumokat arra, vizsgálják meg a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával az egyszerűsített turisztikai munkavállalói vízum bevezetésének lehetőségét, és dolgozzák ki a bevezetéshez szükséges intézkedéseket.

A tervek szerint egy ilyen Egyszerűsített Turisztikai Vízum 24 hónapra szólna, elsősorban Ukrajna, Szerbia és Vietnám állampolgárai számára, és nagyságrendileg 32 ezer nem uniós államból származó külföldi munkavállalót remélnek a programtól.

Megkerestük az érintett minisztériumokat, hogy

  • meg tudják-e erősíteni vagy cáfolni az előterjesztés létét,
  • ha létezik, a kormány fontolóra veszi-e a javasoltak megvalósítását,
  • és milyen országokból hívnának munkavállalókat ebben az esetben?

A Telex kérdéseire a Kormányzati Tájékoztatási Központ válaszolt:

„A kormány minden évben annyi vendégmunkásnak ad munkavállalási engedélyt, amennyi a magyarok által be nem töltött álláshelyek száma. Ennek jogi feltételei évek óta ismertek, a kormány ezen nem kíván változtatni. A munkaadói szervezetek mindig több vendégmunkást szeretnének, ezt a kormány minden esetben elutasította.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!