Tarlós Karácsonyról: Bizonyos szempontból csodálatos, valami egészen elképesztő jelenség

2021. november 12. – 09:50

Tarlós Karácsonyról: Bizonyos szempontból csodálatos, valami egészen elképesztő jelenség
Karácsony Gergely megválasztott és Tarlós István leköszönő főpolgármester a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

Tarlós Istvánnal, korábbi főpolgármesterrel készített nagyinterjút az Atv.hu, amiben szó van a '22-es választásokról, Orbánról, a következő önkormányzati választásról, a friss városházi botrányról és még sok másról is. Ám minden téma közül láthatóan abban lubickol igazán a volt főpolgármester, amikor Karácsony Gergelyt kell jellemeznie, vagy a „jelenséget” megfejtenie.

A Városháza eladása/nem eladása körüli üggyel kapcsolatban – amiről itt a legfrissebb cikkünk – Tarlós azt mondja, hogy önmagában egy döntés-előkészítő tanulmány – ami arra jut, hogy az eladást elvetik – még semmire sem bizonyíték, „a tanulmányra való hivatkozás alapjában véve szinte nulla”. Tarlós szerint az arra jó, hogy kommunikációs játékba lehessen kezdeni, „és mintha mindennap új és új kommunikációs játékba kezdenének” – mondja. Szerinte annak, hogy egy tanulmányterv mit tartalmaz, nem sok köze van a végső döntéshez, az igazi szándékokhoz.

Mindenesetre annyi látszik, hogy tanácstalanság, zűrzavar van a fővárosban ebben az ügyben – teszi hozzá, ahogy azt is, hogy az már valami lenne, ha „a közgyűlés hozott volna egy határozatot, vagy különösen egy rendeletet, ami kimondja: a Városháza egyszer s mindenkorra önkormányzati tulajdon marad”, de ilyet egyelőre nem lát. A kommunikációt viszont nem látja túl fényesnek, szerinte „nap nap után napvilágra kerül valami, amit a főpolgármester a kezét tördelve cáfol, és bizonygatja az ellenkezőjét. Aztán másnap kiderül, hogy ezek a cáfolatok nem állnak meg a lábukon.”

A téma boncolgatásakor azonban elkerülhetetlen, hogy a főpolgármesterről is beszéljen Tarlós, és nem is ugrik el a feladat elől, íme egy válogatás a jellemzésből:

  • „Sosem tartottam erős személyiségnek, és valójában mindig azt gondoltam, előttem legalábbis bizonyította, hogy nem egy kifejezetten igazmondó típus. De fenntartom, azt, hogy ő személy szerint zsebre tenne pénzt, ma sem feltételezem róla.”
  • „Ő olyan, hogy ha megijed, akkor elkezd hazudozni, és mindig valakire rámutat.”
  • „Bizonyos szempontból csodálatos figura.”
  • „Valahogy el tudja érni, hogy ami szinte bárkit már réges-rég tönkretett volna – hogy 6-7 éve egyfolytában, mikor történik valami körülötte, ami negatív vagy kellemetlen –, akkor ő elkezdi tördelni a kezét, és jön azzal, hogy őt félrevezették, és semmiről nem tudott, jaj, istenem, ő ott sem volt, és ezt sokan beveszik, az egy csoda.”
  • „Lassan már ott tartunk, hogyha Karácsony Gergely azt mondaná, hogy a húszéves unoka a nyolcvanéves nagymama keresztanyja, akkor is volnának emberek, akik azt mondanák, hogy hát fontoljuk meg, hátha igaz. Talán ő sem tudja, hogyan csinálja. Szóval, ez valami egészen elképesztő jelenség és nem tudom, meddig tartható fenn.”

Tarlós az interjúban beszél egy pár mondatot Barts J. Balázsról is, aki a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetőjeként beszélt egy hangfelvétel szerint a Városháza eladásáról, és aki a jelenlegi városvezetés szerint felhatalmazás nélkül, a tudtukon kívül tette azt. Egyrészt Tarlós szerint nem lehetséges, hogy a tudtukon kívül tette, másrészt azt mondja, jó kapcsolata volt főpolgármesterként Barts Balázzsal, nem tud róla rosszat mondani.

Abban nincs illetékessége, ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje '24-ben, korai is felvetni, mint ahogy azt sem látjuk egyelőre, hogy milyen bizonyítványt tesz le végül Karácsony az asztalra. De azt nem tartja valószínűnek, hogy addig megbukna a főpolgármester, ehhez szerinte az kellene, hogy rá tudják bizonyítani, hogy szándékos bűncselekményt követett el, vagy az, hogy a „sajátjai” buktatják meg, nem fogadnak el egy költségvetést, egy költségvetési beszámolót. Hozzáteszi, a DK egyébként meg tudná buktatni, úgyhogy „a zsarolásos sms-ekkel való nyilvános alakítás nem tudom, jó ötlet volt-e Karácsony részéről”.

Az ellenzék választási esélyei és Márki-Zay Péter is előkerül az interjúban, utóbbi kapcsán is őszinte Tarlós-véleményt kapunk, amikor arról beszél, hogy azt propagálják ugyan, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester mennyire jobboldali, mennyire keresztény, de ellenzéki győzelem esetén a DK-val és Momentummal „egyértelműen baloldali, illetve liberális többség fogja alkotni a parlamenti többséget és a kormánytöbbséget”. A lap felveti, hogy Márki-Zay katolikus, hétgyerekes családapa, amire Tarlós:

„Hagyjuk ezt, ne kábítsanak ilyenekkel. Nem fogom kijelenteni, hogy nem hiszem, hogy Márki-Zay katolikus, mert ilyet nem mondhatok. Ez Márki magánügye. Ám először is hagyják a hét gyereket. Hogy valakinek hét gyereke van, ez szép dolog, de ebből még nem következik egyenesen, hogy katolikus. Lehet, hogy »Kovács János csatornatisztítónak„ kilenc gyereke van és meggyőződéses ateista”.

További részletek az interjúban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!