Orbán Balázs: Nem mindig Orbán Viktor álláspontja érvényesül, attól függ, hogy ki tud jobban érvelni

2021. november 12. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hamis toposznak nevezte Orbán Balázs, hogy a Fidesz hierarchizáltan, vezérelvűen működik. A miniszterelnök augusztusban kinevezett politikai igazgatója az Indexnek adott interjúban beszélt arról, hogy miként zajlik a döntések előkészítése a háttérben.

„Az érveknek igenis súlya van. Még fiatal vagyok, sokat kell tanulnom, sok esetben mások érvei jobbak, mint az enyémek, ezt el kell fogadnom.”

„De az, hogy kinek az álláspontja érvényesül, a miniszterelnöké vagy valamelyik másik szereplőé, attól függ, hogy ki tud jobban érvelni. Egy pezsgő és rendkívüli módon élénk, szakkollégiumi karakterű, intellektuális döntéshozatali rendszer az, amelyben részt vehetek.”

Orbán Balázs napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 9-én – Fotó: Soós Lajos / MTI
Orbán Balázs napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 9-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

Az államtitkár szerint ezekben a vitákban fel kell kötniük a gatyát a partnereknek, mert „az a tapasztalat és éleslátás, amivel a miniszterelnök rendelkezik, nem egyik napról a másikra szedhető fel”. A miniszterelnök nem kirakatbábuként tekint saját magára a politikai tanácsadója szerint.

„Orbán Viktor nagyon sok esetben erős és határozott hipotézist alkot bizonyos kérdésekről, ami azonban szabad vita tárgya. A hipotézis aztán vagy megerősödik, vagy módosul, vagy megváltozik. Sok különböző kimenetel lehetséges.”

Három kulcsszereplője van a miniszterelnök napi munkáját segítő csapatnak Orbán Balázs szerint, és az ő augusztusi kinevezésével se változott szerinte „a kormányzat epicentruma”. Rogán Antalt, Gulyás Gergelyt és Bordás Gábort, a Miniszterelnöki Kormányiroda augusztus elején kinevezett közigazgatási államtitkárát nevezte meg a legfontosabb szereplőknek. Utóbbi az adminisztratív munkák csúcsbürokratája Orbán szavai szerint.

Az elmúlt pár évben sorra kapta a pozíciókat Orbán Balázs: miniszterhelyettes, államtitkár, a miniszterelnök politikai igazgatója és az MCC kuratóriumi elnöke lett. Ettől függetlenül azt mondja, nincs igazán politikai ambíciója. „Engem mindig az intellektuális kérdések, a tanítás, a könyvírás, a nagy viták érdekeltek. Nagyon örülök annak, hogy olyan közegekben mozoghatok – karmelita, MCC, egyetemek – ahol rengeteg ilyen jellegű inspiráció ér. Tulajdonképpen most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy miközben a politikában dolgozom, közben ezekkel a kérdésekkel is foglalkozhatok.”

Bár tanácsadóként napi szinten szoros munkakapcsolatban van a miniszterelnökkel, állítása szerint egyszer sem esett szó még köztük a Pegasus kémszoftverről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!