Gigaberuházástól féltik a helyiek a balatonszemesi önkormányzat területét

2021. november 12. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Online petícióban kérik a balatonszemesiek az önkormányzatot és a település vezetőit, hogy ne adják el az „Orosz tábor” néven ismert, majdnem 8 ezer négyzetméteres területet, derül ki a Napi.hu cikkéből.

Az aláírásgyűjtők szerint a képviselő testület értékesíteni akarja befektetők részére a falu közvagyonát képező volt „Orosz tábor” (hrsz: 295+465) néven ismert ingatlan 295-ös hrsz-ú, 7908 nm-es részét.

Azt mondták:

„Sajnos a 2021. október 27-én megtartott nyilvános ülésen a döntéshozók által említett ígéretek, érvek, szóbeli szándéknyilatkozatok nem garantálják azt, hogy – a lakosság jogos félelme alapján – az eladni kívánt ingatlanon ne egy újabb giga beruházás vagy lakópark negyed jöjjön létre.”

Németh Kornélné, a település polgármestere az Építészfórumnak azt mondta, „még csak a gondolat fogalmazódott meg arra vonatkozóan, hogy hasznosítsuk”, illetve hogy fontosnak tartja a területet és megalapozott döntést akarnak hozni róla.

A civilek szerint az lehet a buktató, hogy a telek eladási árát nem minimalizálták, így áron alul is ingatlan befektetőhöz kerülhet a terület.

A tiltakozók attól is tartanak, hogy amennyiben a helyhatóság nem változtat az a területre vonatkozó 10 méteres építménymagasság mértékén, lehetővé teszi, hogy épületmonstrumok épülhessenek. Azt követelik a faluvezetéstől, hogy maradjon a terület önkormányzati kézben, az építhető ingatlanok legnagyobb magasságát pedig 4,5 méterben határozzák meg.

Szerintük „az önkormányzat elzárkózik a terület tulajdonjogának megtartása melletti ésszerű hasznosítástól”. Lesöpörte az összes javaslatot, amit a terület hasznosítására tettek (például kemping, kalandpark).

A balatonszemesi területet már a korábbi polgármester azt nyilatkozta, ötcsillagos gyógyvizes szálloda épülhetne rajta kínai befektetők révén, egy 2019-es elképzelés szerint pedig a Röplabda Akadémia kapott volna helyet a vízparthoz közeli telken.

Októberben a kormányhivatal egy balatonvilágosi terület beépítését vizsgálta, pár héttel később pedig Zamárdiban indítottak petíciót egy gigalakópark megépítése ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!