Kormányhivatal: vizsgálni kell az Aligaliget környezeti hatásait

2021. október 11. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Somogy Megyei Kormányhivatal pénteki határozatában kimondta: vizsgálni kell a balatoni Aligaliget beruházás környezeti hatásait, számol be róla a Népszava. Ezzel komoly csatát nyertek Balatonvilágoson a volt Club Aliga tóparti területének beépítése ellen tiltakozó helyiek (Balatonaliga a település része).

A határozat szerint ugyan a tervezett fejlesztéssel kapcsolatban „ környezetvédelmi engedélyezést kizáró ok nem merült fel”, ugyanakkor a „tervezett tevékenység megvalósításából jelentős környezeti hatások várhatók, ezért környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása szükséges”.

Sőt, kimondták: ennek ki kell terjednie a többi között az élővilágra, a biológiai sokféleségre, különös figyelemmel a védett természeti területekre és értékekre, a Natura 2000 területekre vagy épp az épített környezetre és a kulturális örökség elemeire.

Az érintett területet – a tópart talán legértékesebb ingatlanát – a Pro-Mot Hungária Kft. szerezte meg, amelyben 2018-ban lett többségi tulajdonos az akkor még Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt., később, 2020 tavaszán pedig Jellinek Dániel érdekeltségébe került.

A viták középpontjába került aligai partszakasz részlete – Fotó: Nyilas Gergely / Telex
A viták középpontjába került aligai partszakasz részlete – Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Az aligaiak múlt csütörtökön szembesülhettek azzal, milyen fejlesztéseket tervez ott a Pro-Mot. A fejlesztések sorsát láthatóan az állam is szívén viseli, hiszen előbb a Pro-Mot nyert 999 milliót kikötőfejlesztésre, majd a Kisfaludy-program keretében 7,35 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jutott az Appeninn-nek szállodaépítésre, és ezt az idén nyáron 1,35 milliárd Agóra-fejlesztési támogatással toldoták meg.

A prezentációból mindenesetre kiderült, a jövőben Club Aliga helyett Aligaligetnek nevezett, 46 hektáros területen – melyből 10 hektárnak csak vagyonkezelője a cég, a jogot 2007-ben kapta meg 49 évre – új utak, közművek épülnek, Agórát alakítanak ki a bővülő kikötő közelében, 108 szobás szállodakomplexum épül 54 apartmanházzal egy 8 hektáros területen, az hajdani pártvezetők nyaralóhelyét, az Aliga II-t pedig felparcellázták, írja a lap.

A hatalmas beruházást az aligaiak jelentős része megakadályozná, attól tartanak, hogy veszélybe kerül a helyiek és a vendégek lejutása a partra, illetve a terület átjárhatósága.

Mint azt nemrég megírtuk, a kormány szerint ellenzéki hiszti a Club Aliga miatti aggodalom Balatonvilágoson, hiszen 2007-ben privatizálták az egykori pártüdülőt, a civilek pedig nyilván csak politikai játékot játszanak, amikor azt állítják, hogy veszélyben a parthoz való szabad hozzáférés az Appeninn Nyrt. Ingatlanfejlesztési projektje miatt. A civilek és az önkormányzat kisebbségben lévő képviselői szerint azonban a Balaton lenyúlásának főpróbája zajlik a településen azzal, hogy egy kormányrendelettel felülírták mindazt, amit a part védelmében a privatizáció ellenére elért az Aligai Fürdőegyesület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!