Az Alkotmánybíróság visszautasította a lúgos orvos utolsó panaszát is, marad a börtönben, végleg lezárult az ügy

2021. november 12. – 08:25

Az Alkotmánybíróság visszautasította a lúgos orvos utolsó panaszát is, marad a börtönben, végleg lezárult az ügy
Renner Erika – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bene Krisztián 2013. március 12-én támadta meg volt barátnőjét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner Erikát megkötözte, elkábította, és maró lúgot locsolt a nő nemi szervére és annak környékére. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt kórházigazgatóját összesen hatszor ítélték el. 2018-ban jogerősen 11 év börtönbüntetést kapott, és örökre eltiltották az orvosi hivatástól.

Bene a Kúria 2018-as jogerős ítéletével szemben aztán először 2019 októberében nyújtott be alkotmányjogi panaszt, amit elutasítottak, majd újra próbálkozott: erről idén januárban ebben a cikkünkben írtunk. A lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián azt szerette volna elérni, hogy a bíróság vizsgálja felül a korábban hozott ítéletét, a Kúriának pedig kötelessége felülvizsgálni a korábbi ítéletet, ha az Alkotmánybíróság (AB) a panasz bármely részletének helyt ad.

Ám végül az Alkotmánybíróság elutasította Bene Krisztián panaszát.

A panasz az ítélet alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányult, ám – hosszú jogi érvelés mellett – az AB rögzítette, hogy önmagában az a körülmény, hogy az indítványozó nem ért egyet a bíróságok döntésével és annak indokolásával, nem elégséges érv a támadott döntés alaptörvény-ellenességének alátámasztására. Márpedig sem a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség, sem alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés nem merült fel.

2020. november 25-én a Fővárosi Törvényszék úgy döntött, hogy Benének 25 millió forint kártérítést is kell fizetnie Renner Erikának, „amiért megsértette a nő testi épségéhez és egészséghez fűződő jogát”.

Renner az ítélethirdetés után a Telexnek azt mondta, megkönnyebbült, és bár tudja, hogy ennél jóval magasabb összeg is megilletné, de a magyar polgári jogrendszerben erre van lehetőség, „Magyarországon ennyit ér a testem”. Szerinte ennek az ítéletnek fontos társadalmi üzenete is van: „Nem éri meg senkit bántalmazni, mert annak nem csak büntetőjogi, de súlyos anyagi következményei lehetnek” – mondta.

A jogerős ítéletben szereplő 15 napnál jóval többet, több mint két hónapot kellett arra várni, hogy Renner Erika számlájára átutalják a kártérítési ügyében megítélt 25 millió forintot és az azzal járó perköltséget, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!