A pedofilmentegetős adás miatt kiszáll az Electrolux az Index műsorából

2021. november 10. – 15:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem szponzorálja többé az Electrolux az Index Konyhanyelv című műsorát, amelyben nemrég Wahorn András festőművész többek között olyanokat állított, hogy egy nyolcéves kislány bugyijába nyúlkálni még nem erőszak, és okozhat kellemes élményt is. A Hetek vette fel a kapcsolatot a céggel, akiktől megtudták, hogy kivetetik a logójukat az említett adásból, illetve a további részekben sem szerepelnek hirdetőként.

Az Electrolux szerint a Lakatos Márk műsorában elhangzott szöveg „minden szempontból ellenkezője annak, amit az Electrolux vállalati értékeiben, hitvallásában képvisel”. Azt is hozzátették, hogy nem hirdetnek olyan felületeken, „ahol bármilyen etnikum, vallás, kortól, nemtől független társadalmi csoport hátrányos megkülönböztetése, homofóbia, xenofóbia, gyűlöletkeltés, erőszak jelenik meg.”

A Heteknek küldött közleményükben továbbá az is szerepel, hogy miért szálltak be a műsor támogatásába.

Lakatos Márkkal gasztronómia témájú tartalmak kapcsán működünk együtt, az általa készített Konyhanyelv elnevezésű videósorozatot az Electrolux Magyarország azért támogatta, mert az eredeti koncepció alapján annak célja a társadalmilag fontos, kevesebb figyelmet kapó témák bemutatása.

Ezen kívül azt is írják, hogy teljes mértékben elhatárolódnak Wahorn kijelentéseitől, és „svéd vállalatként hiszünk az egyenjogúságban, a gyermekek jogainak védelmében, a sokszínűségben, nem gyakorlunk semmiféle megkülönböztetést a nemek, vallások, szexuális orientáció, nemzetiségek között, és mélységesen elutasítjuk a gyűlöletkeltést, és az erőszak minden formáját.”

Az adás egyébként továbbra is elérhető az Index Youtube-csatornáján.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk az Index lapigazgatójától, Várbíró Pétertől. A levélben azt írja, hogy elhatárolódnak Wahorn kijelentéseitől, és elismerik, hogy az egyébként külső gyártásban készült műsor esetében hibáztak a szerkesztéssel és az ellenőrzéssel kapcsolatban.

Az adással kapcsolatban az Index felülvizsgálta a külső és belső anyagainak ellenőrzési- és gyártási folyamatát, és szigorításokat vezettek be. Ezen kívül a Youtube-on beállították a figyelmeztetést, miszerint a videó egyesek számára kifogásolható lehet. Ettől függetlenül magát az adást nem veszik le, illetve bocsánatkérést várnak az elhangzottak miatt Wahorn Andrástól is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!