Megszavazták a bérlakástörvény módosítását

2021. november 9. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

A forgalmi érték teljes összegét meg kell fizetniük vételi szándék esetén azoknak a világörökségi helyszínen lévő önkormányzati lakásban élőknek, akik kevesebb mint huszonöt éve bérlik az ingatlant – határozott kedden az Országgyűlés. A módosítót 135 igen és 52 nem ellenében fogadták el a képviselők azután, hogy a júniusban elfogadott jogszabályt az Alkotmánybíróság Áder János államfő kezdeményezésére több ponton kifogásolta – számolt be a döntésről az MTI.

A törvény továbbra is azoknak a magányszemélyeknek nyújt lehetőséget állami vagy önkormányzati bérlakás megvételére, akik már 2020 végén is bérelték a megvásárolandó lakást.

Arról júniusban számoltunk be, hogy megszavazta a kormánypárti többség az új bérlakástörvényt, amelynek segítségével a forgalmi ár töredékéért adhatják bérlakásaikat az önkormányzatok világörökségi területeken. A változtatás értelmében a világörökségi helyszínen lévő, korábban elidegenítési tilalom alatt álló bérlakásaikat is megvásárolhatnák azok a lakók, akik legalább öt éve bérlik azt.

A többször is módosított törvényben az szerepelt, hogy akik már több mint 25 éve bérlők voltak, a forgalmi érték 15 százalékát kell kifizetniük a lakásért; 15–25 évi bentlakás esetén a forgalmi érték 50 százalékát; 5–15 év esetén a forgalmi érték 80 százalékát. A cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár pedig az utolsó módosítóval 35 százalékra csökkent.

Aztán június végén az Alkotmánybírósághoz fordult a lakástörvény ügyében Áder János köztársasági elnök. A testület július végén alaptörvény-ellenesnek mondta ki a bérlakástörvény azon rendelkezéseit, amelyek vételi jogot biztosítanának azoknak a bérlőknek is, akik 25 évnél nem régebben bérelnek állami vagy önkormányzati tulajdonban álló, műemlék épületben lévő lakást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!