Áder János visszadobta a lakástörvényt

2021. június 25. – 12:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordul – közölte a hivatala pénteken.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a lakástörvény ügyében Áder János – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken. A közlemény szerint az államfő arra kéri az Alkotmánybíróságot (AB), hogy vizsgálja meg a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvénymódosítás Alaptörvénnyel való összhangját.

A törvényt június 15-én fogadta el az Országgyűlés, és mint Áder János írja az AB-nek írt levelében, ő június 20-án kapta meg aláírásra a törvényt. Emlékezhetünk, azt nemcsak az ellenzék, hanem bizonyos fideszes önkormányzati vezetők is élesen bírálták, a köztársasági elnöknek is voltak fenntartásai.

Az államfő szerint a világörökségi területen és a védőövezetében lévő állami és önkormányzati tulajdonú, a kulturális örökség részét képező műemléki ingatlanok teljes körének vételi joggal történő megterhelése és ezáltal feltétel nélküli magántulajdonba adása a világörökségi és a műemléki speciális védelmi igényre tekintettel, valamint a visszalépés tilalmából következő biztosítékok és garanciák, továbbá az egyedi mérlegelés hiánya miatt nem felel meg az Alaptörvény egyes rendelkezéseinek, ezért Alaptörvény-ellenes.

Mint azt a Hvg.hu észrevette, Áder viszont közben aláírta a Fudan-törvényt, vagyis a Budapest Diákváros megvalósításáról, illetve „a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról” szóló jogszabályokat.

A Telex működését támogatóink teszik lehetővé, csatlakozz te is hozzájuk!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!