Kiemelt beruházás lett a Dürer Kert helyén épülő irodaház építése

2021. november 9. – 13:04

Kiemelt beruházás lett a Dürer Kert helyén épülő irodaház építése
A Dürer Kert bontási folyamata 2021. április 15-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kiemelt beruházássá nyilvánította a Garancsi István érdekeltségébe tartozó, korábban a Dürer Kertnek, még korábban az ELTE angol tanszékének, annál is korábban az MSZMP pártfőiskolájának helyet adó területen zajló ingatlanfejlesztést hétfői határozatában a kormány – írja a Hvg.hu.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent határozatban egyebek mellett kimondják, hogy a beruházás esetében nem kell közterületi alakítási tervet készíteni, és a beruházónak senkivel nem kell szakmailag konzultálnia sem az épület magasságáról, sem megjelenéséről, és ahogy az már az ilyen kiemelt beruházások esetében szokásos, nem szükséges építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, és településképi véleményezési, valamint településképi bejelentési eljárást lefolytatni sem. A beruházás felügyeletét a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott hatáskörébe utalták.

A határozatból kiderül, hogy a Dürer Park esetében

  • a föld alatti építmények akár a terület 70 százalékára is kiterjedhetnek;
  • a föld feletti építmények pedig legfeljebb a terület felére, de nem számít beépített területnek sem az átrium, sem a fedett udvar;
  • a területnek ugyanakkor elég, ha legalább a 30 százaléka lesz zöldfelület, az épületek pedig akár 35 méter magasak – vagyis legalább tízemeletesek lehetnek –, engedélyezik a zárt sorú beépítést, akár a szomszédos épületekhez is csatlakozva,
    nem kell sem elő-, sem oldal, sem hátsó kertet kialakítani;
  • a 100 négyzetméternél nagyobb lapostetők esetén pedig 50 százalékban zöld tetőt alakíthatnak ki;
  • az egész területet elzárhatják a közhasználattól; és
  • nem kell közterületi parkolóhelyet sem létesíteniük.
Az épületegyüttes látványterve – Forrás: MARKET PROPERTY
Az épületegyüttes látványterve – Forrás: MARKET PROPERTY

Mint arról beszámoltunk, a majd 4 hektáros részen iroda- és lakóingatlan-beruházás veszi kezdetét, melyben az olasz Lissoni & Partners iroda is részt vesz. A beruházás első munkafázisában elbontják a hajdan Kádár János által használt uszodát, a régi könyvtárat, a rendezvényterem- és a konyha épületét, valamint a Professzorok Házát is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!