A Transparency International feljelentést tett, amiért külhoni magyaroknak szánt adományból 240 milliós villalakást vett egy alapítvány

2021. november 5. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Transparency International (TI) feljelentést tett csalás és más bűncselekmények miatt, amiért határon túli magyaroknak szánt adományokból többek között egy olyan villalakást vásároltak 240 millió forintért, amelyet Kövér László házelnök kabinetfőnöke, Veress László családja használ, írta a 24.hu.

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt határon túli magyar fiatalok támogatására hoztak létre. Évekkel ezelőtt külföldről érkezett 320 millió forint az alapítvány bankszámlájára, ebből 240 milliót egy ötszobás, 164 négyzetméteres budai villalakás megvásárlására költöttek 2019 tavaszán, majd egy Audi A6-os megvásárlására is jutott pénz. A szervezet egyetlen nemzetközi forrásból kapott adományt. Ez a pénz a tajvani Frank Liu közbenjárására érkezett az alapítványhoz.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k), Veress László, a házelnök kabinetfőnöke (b) és Sárdi Péter, az Országgyűlés Külügyi Hivatalának vezetője (j) a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülésén – Fotó: Soós Lajos/MTI
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k), Veress László, a házelnök kabinetfőnöke (b) és Sárdi Péter, az Országgyűlés Külügyi Hivatalának vezetője (j) a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülésén – Fotó: Soós Lajos/MTI

A TI Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány ügyében feltételezhetően sokkal súlyosabb jogsértések valósultak meg a támogatási összegek céltól eltérő és ezért szabálytalan felhasználásánál.

Ligeti szerint a csalás akkor állapítható meg, ha az alapítvány a támogatóinak valótlanul állította, hogy a neki adott pénzből határon túli magyar tehetségeknek ad például ösztöndíjakat, ám ehelyett valójában a saját embereinek vásárolt luxuslakást és luxusautót, becsapva támogatóit. A jogi igazgató szerint kérdéseket vet fel, hogy miért akarna egy ázsiai vállalkozó határon túli magyarok tehetséggondozására pénzt áldozni.

Ligeti úgy véli, a pénzmosás gyanúja is felmerülhet, de az már most biztosnak látszik, hogy az alapítvány megsértette a számvitel rendjét. „A civil szervezeteknek a jogszabályok értelmében évente be kell számolniuk az eredményeikről és a gazdálkodásukról, és ennek során kötelesek a számvitel alapvető követelményeit tiszteletben tartani. A valós adatok közreadása az egyik ilyen követelmény, márpedig az állítólagos adományozó, vagyis a Probillion Limited nevű cég mindenféle azonosító adat nélkül történő feltüntetése aligha felel meg ennek a követelménynek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!