Börtönben marad a lefogyott Fekete Dávid

2021. november 5. – 12:24

frissítve

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadszor döntött Fekete Dávid letartóztatásáról a Győri Járásbíróság. Az énekes már legutóbb, szeptemberben is meg tudott lakcímkártyáján jelölni egy bejelentett tartózkodási helyet, ahová költözhetne, ha a rácsokat a jóval komfortosabb nyomkövetőre cserélhetné. Úgy tudjuk, hogy ez a hely egy belvárosi, új építésű társasház lakása, ahol édesanyja is él most.

Társasház a Mosoni-Duna partján. A bíróság Fekete Dávid akhatási körülményeit bizonytalannak értékelte, ez is érv volt a döntésnél – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Társasház a Mosoni-Duna partján. A bíróság Fekete Dávid akhatási körülményeit bizonytalannak értékelte, ez is érv volt a döntésnél – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A bíróság azonban most sem azt nézte elsősorban, hogy van-e hová mennie az énekesnek – bár ez is alapvető szempont –, de azt is, hogy Fekete Dávid bizonyította az eljárás során, hogy okkal tartanak a bűnismétléstől. Már kihallgatták a rendőrök, amikor újabb bűncselekményt követett el, ennek dacára védőjével azzal érvel, hogy ki kötne vele ma már üzletet a róla hallott hírek után.

Eredetileg arról is szó volt, távmeghallgatást tartanak, de végül személyesen vezették elő. Ezúttal eljött a bíróságra az édesanyja és a testvére is, akik fél éve nem látták. Intettek neki, amikor Fekete Dávidot a bv-sek felkísérték az emeleti tárgyalóba. Bár a kötelező maszk elfedte, arca láthatóan beesett volt, lefogyott, tekintete elkomorult. A rokonok végül felmehettek az emeletre, ahol a tárgyalás szünetében találkozhattak is az énekessel.

Fekete Dávid érkezik a bíróságra – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Fekete Dávid érkezik a bíróságra – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Károsultjai közül ezúttal senki nem volt a bíróság előtt. Egyikük azonban telefonon nyilatkozott a Telexnek:

„Nem vagyok biztos benne, hogy Fekete Dávidnak olyan jó lenne az, ha kiengednék – mondta K. Dóra. „Párja elhagyta , többen eladósodtak a környezetében, és lehet, hogy kopogtatnának páran, hogy behajtsák a tartozást, amitől szerintem nem lesz nyugodt éjszakája, ha egyszer kijön.”

K. Dóra azt mondja: neki nincs is igazán oka már panaszra másokhoz képest, akik azóta is keserűen integethetnek a vagyonuknak. Ő végül visszaszerezte élete álomautóját, igaz, levizsgáztatni máig sem sikerült.

„Belgiumból jött az A4-es Audi, a munkámhoz kellett és végül – bár az évekig spórolt pénzemet költöttem rá – bérelnem kellett egyet. Vártam, hogy megérkezzen az interneten kinézett autó, de mindig akadt valami kifogása Dávidnak, ami miatt még „nem jött meg” a kocsi. Aztán kiderült, hogy rég itt van: Dávid letétbe helyezte másfél millióért. Végül sikerül megszereznem, de csak az egyik kulcsot és csak a fél forgalmit, és máig nem tudtam levizsgáztatni. Az okmányirodán nem tudom elérni, hogy elfogadják a papírjaimat, pedig a rendőrségi, meg ügyvédi nyilatkozatok is van az átvételről – mondja. „Nem haragszom Dávidra – aki kollégám, sőt főnököm volt valaha a kereskedésben. Csak rettentően bosszant, hogy ilyen butaságokat csinál.

A „butaságok” lajstroma jelenleg már 22 bűncselekményből áll, eddigi értéke mintegy 355 millió forint. A sok autóügyletek közt művészeti színfoltot jelent a bizományba vett, 6 millió forintot érő Vaszary János kép, aminek vételárával viszont az érintett budapesti kereskedő ugyanúgy járt, mint mások az autóval.

A csalások sikkasztások áldozatai bankok és magánemberek. A legnagyobb összeget kölcsönbe kapta egy győri ismerősétől és kollégájától, Andreától; ez 55 millió forint volt, amiről Andrea korábban ebben a tudósításunkban mesélt is a Telexnek:

A kereskedői múlt legsötétebb foltja a halálos betegé, aki szemmel láthatóan végstádiumú rákos volt, amikor a győri céget a nevére íratták. Fekete Dávid a gyanú szerint meg akart szabadulni az FD Cartól, de láthatta, hogy a férfi nem fogja ténylegesen működtetni a céget, és azóta a férfi meg is halt. A károsult Andrea szerint az illető hajléktalan volt, és temetését Fekete Dávid fizette.

Jelen állás szerint 15 év szabadságvesztés a kiszabható felső határ; mivel a gyanú szerinti csalások és sikkasztások sora üzletszerű volt, és ezért halmazati büntetés jár, ha elítélik. A mai döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!