Orbán egykori tanácsadója szerint a miniszterelnökben nincs politikai gyűlölet Gyurcsánnyal szemben

2021. október 29. – 17:11

Orbán egykori tanácsadója szerint a miniszterelnökben nincs politikai gyűlölet Gyurcsánnyal szemben
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik az Országházban tartott sajtótájékoztatóra 2015. október 1-jén. Balra Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Giró-Szász András 2015 és 2018 között Orbán Viktor belpolitikai főtanácsadójaként dolgozott, most az mfor.hu Klasszis Klub című rendezvényén beszélt Mészáros Lőrinc szerepéről, Márki-Zay Péter miniszterelnöki esélyeiről és arról, hogy Orbán Viktorban él-e politikai gyűlölet Gyurcsány Ferenccel szemben, mint ahogyan az kívülről látszik néha.

Utóbbi felvetésre a Hvg szemléje szerint azt válaszolta az egykori kommunikációs államtitkár, hogy nem tapasztalt ilyesmit. Orbán az október 23-i beszédében feltűnően sokat foglakozott Gyurcsánnyal, Gyurcsány nevének említése nélkül, egy ponton báránybőrbe bújt farkashoz is hasonlította. Giró-Szász szerint Orbánnak az a legnagyobb fenntartása Gyurcsánnyal szemben, hogy a volt MSZP-s miniszterelnök a pozíciót és az azzal járó szituációkat, mint például a miniszterelnök-jelölti vitát olyan mértékben erodálta, hogy nem csodálkozik, hogy 2006 óta nem tartottak ilyet. „Amíg az ellenzék nem veti ki magából azt a vitát meggyalázó személyt, nem állnak újra vitába vele” – mondta, hozzátéve, hogy ez Márki-Zayra is igaz. Akkor lehet változás ezen a téren, ha az ellenzéki pártok minden platformról kizárják Gyurcsányt. Annyiból sántít ez az érvelés, hogy Orbán nemcsak miniszterelnök-jelölti vitára nem áll ki, hanem tíz éve kizárólag csak a kormányközeli sajtónak ad interjút.

Márki-Zay Péter győzelmi esélyeiről pedig azt mondta, a korábbi ellenzéki jelöltekhez képest sincs több esélye Orbán ellen. Gúzsba köti a mögötte álló pártszövetség, nem tudja önállóan érvényesíteni akaratát. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének helyzetét egy kártyás hasonlattal szemléltette: „ha beszállsz egy partiba, először azt kell megtudnod, hogy ki a balek az asztalnál. Ha nem találod, akkor te vagy az.” Giró-Szász egyébként sem érzékel kormányváltó hangulatot. Az ellenzék egyetlen reménye, ha emocionális térbe szorul a politikai diskurzus, csak itt jelenhetnek meg esélyesként.

A beszélgetés során rákérdeztek Giró-Szásznál, hogy tényleg Mészáros Lőrinc a megfelelő személy a felépítendő nemzeti tőkésosztály reprezentálására. Erre azzal válaszolt a korábbi államtitkár, hogy a politikát három hadszíntéren vívják – stílus, hatalomtechnika, sztori – , ez a kérdés pedig a stílustörténetről szól.

Ki is fejtette, hogyan érti ezt. 2010-es választási győzelme után Orbán tudta, hogy az általa tervezett gazdasági és társadalompolitikai intézkedések a multik érdekeit is sérti majd, de ha meglépi azokat, akkor nem tudnak olyan könnyen „visszajönni”, mint korábban. Ezért volt szükség a nemzeti tőkésosztály létrehozására, ami nem öncélú folyamat, hanem egy egészséges egyensúly létrehozását szolgálja. Giró-Szász szerint bármilyen magyar tulajdonos jobb a külföldinél, például azért, mert nem a hazai dolgozókat fogja elbocsátani, ha választania kell.

Mészáros Lőrinc kapcsán egy konkrét példát is említett. Amikor felvásárolt egy francia tulajdonban lévő tokaji pincészetet, azt a média úgy adta elő Giró-Szász szerint, hogy „már megint bekebelezett valamit”. Miközben a pincészetnek 2 milliárdos adóssága volt az állam és a szőlőtermesztők felé. Mészáros azonban ezt rendezte, és a korábbi külföldi tulajdonoshoz képest két és félszer annyit fizetett a szőlő kilójáért, magyarázta Orbán egykori tanácsadója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!