Újratervezés: csak 2023 márciusára lehet kész a hármas metró középső szakasza

2021. október 28. – 08:47

Újratervezés: csak 2023 márciusára lehet kész a hármas metró középső szakasza
Metrópótló busz Budapest belvárosában – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Részenként adják át a hármas metró középső szakaszát, írja a Népszava. Három megállót jövő májustól, a Deák teret a jövő év végétől, a teljes vonalat viszont csak 2023 március közepétől használhatják az utasok.

A lap szerint a tavalyi áremelés után újabb szerződésmódosítást próbál kicsikarni a Swietelsky Építő és a Swietelsky Vasúttechnika Kft., de október elején az egységes digitális távközlő (EDR) hálózat kiépítését végző Pro-M Zrt. is bejelentette, hogy több pénzt akar.

A vállalkozókkal kötött szerződéseket újra módosítani kell, írja a Népszava.

A középső szakaszt az északi és a déli szakasszal ellentétben nem egyben, hanem darabokban nyitják meg az utasforgalom előtt. Jövő május közepén átadnák a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin téri állomásokat, decemberre reményeik szerint elkészül a Deák téri állomás is. A részleges avatások érdekében október elején „vezetői szinten” egyeztettek a vállalkozókkal – értesült a lap megbízható forrásból.

Augusztus elsején számoltunk be arról, hogy elhárultak a jogi akadályok a 3-as metró felújításának befejezése elől. A BKV Zrt. a 3-as metró alagút-rekonstrukciójára 48 milliárd forint értékben kötött szerződést 2017. szeptember 4-én a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel. A középső szakasz állomás-felújításai elhúzódtak, ezért változtatni kellett az ütemterven, emiatt pedig a szerződés díja és határideje is változott. A szerződő felek akkor legfeljebb 9,1 milliárd többletköltségben és 5 százalék tartalékkeret elszámolásában állapodtak meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!