A Jobbik szerint Simonka illuminált állapotban jelent meg a parlamentben; a Fidesz azt mondja, nem érezte jól magát

2021. október 26. – 16:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A képviselő nem érezte jól magát, ezt jelezte a frakcióvezetésnek, és engedélyt kapott, hogy hazamenjen” – írta a Telexnek a Fidesz-frakció sajtóosztálya. Lapunk eredetileg Simonka Györgyöt kereste meg hétfőn az alábbi kérdéssorral:

„A Jobbik azt állítja, hogy ön hétfőn illuminált állapotban jelent meg a parlamenti ülésen, ahol el is aludt, majd egy képviselőtársa közbenjárása után kiment a teremből. Az ellenzéki párt fotókkal próbálja alátámasztani az állítását, és levelet is írtak az esetről Kövér László házelnöknek. Megerősíti vagy cáfolja az ellenzéki párt állításait? Fogyasztott alkoholt a hétfői parlamenti ülés előtt, és valóban elbóbiskolt a szóbeli kérdések tárgyalása alatt?”

Simonka helyett a Fidesz válaszolt, arra pedig nem reagáltak, hogy Simonka fogyasztott-e alkoholt a parlamenti ülés előtt.

A Jobbik fotókat is küldött a Telexnek, ezeken az látszik, hogy Simonka valóban nagyon úgy tűnik, mintha elaludt volna a parlamenti ülés közben:

Fotó: Béli Balázs
Fotó: Béli Balázs

Közleményében a Jobbik egyébként azt állította, hogy a szóbeli kérdések alatt Simonka bement az ülésterembe, belépője azonban „meglehetősen ingatagra sikeredett, a képviselő ugyanis majdnem elesett, majd az üléshelyére érve is furcsán viselkedett, az alvás határán volt, vagy talán el is aludt”.

A párt szerint Simonka „erősen illuminált állapotban, vagy valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt lehetett”, a politikust végül Kovács Sándor kormánypárti képviselő kísérte ki az ülésteremből. Simonka Orbán Viktor felszólalására már nem tért vissza.

Simonka György ellen korábban bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, 2019-ben pedig vádat is emeltek a fideszes képviselő ellen az ügyben.

Augusztusban újabb vádat emeltek ellene: eszerint ötmillió forintot adott egy tanúnak azért, hogy az ellene is zajló költségvetési csalás ügyében hamisan tanúzzon, és egy másik tanút is a pénz ígéretével akart rávenni ugyanerre. Mindezt még a saját gyanúsítotti kihallgatása előtt tette meg, írta a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

Júliusban Simonka még pezsgőtablettás vízzel kínálta meg a térségben éppen kampányoló Márki-Zay Pétert, és kijelentette: addig lesz szabad, ameddig akarja.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!