Átadták az M80-as autóút Körmend és Rábafüzes közötti szakaszát

2021. október 22. – 08:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták csütörtökön az M80-as autóút Körmend és Rábafüzes közötti csaknem 29 kilométeres szakaszát, írja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A gyorsforgalmi út eredetileg M8-as néven futott volna, de ezt később módosították: bár a NIF honlapján M8-asként szerepel, az MTI és a Nyugat.hu is M80-asról írt.

Körmend keleti részén egy szintbeli, Körmend-nyugatnál, Csákánydoroszlón, Vasszentmihályon és Szentgotthárdon négy különszintű csomópont készült el. A teljes szakaszon huszonnégy felüljáró, tizenhárom aluljáró, 8,6 km útkorrekció, 5,1 km szervizút, 700 m kerékpárút és 1,2 km zajárnyékoló fal épült meg. A 2x1 sávos úton 110 km/órás sebességgel haladhat a forgalom.

A magyar–osztrák határig hátralévő másfél kilométeres útszakasz átadásával azonban meg kell várni, amíg osztrák oldalon elkészül az S7-es gyorsforgalmi út, ami legkorábban 2024-ben várható.

A szalagátvágás pillanata – Fotó: NIF Zrt.
A szalagátvágás pillanata – Fotó: NIF Zrt.

Ahogy az a képen is látszik, a szembejövő sávok között nincs fizikai elválasztás, csak egy dupla záróvonallal és egy piros csíkkal erősítették meg optikailag. Korábban az M2-es autóút Dunakeszi–Vác közötti szakasza volt hasonló még az átépítés előtt, igaz, azon csak 90-nel lehetett haladni. Az M2-es 2019-ben 2x2 sávos lett az M0-s és a Vác-dél csomópont között, és már tervezik a bővítést a Vác-észak csomópontig.

Forrás: NIF Zrt.
Forrás: NIF Zrt.

Bana Tibor független országgyűlési képviselő is nehezményezte, hogy a korábbi ígéretek nem erről szóltak.

„Számtalan javaslatot adtam be ennek érdekében, és örömmel fogadtam, amikor Orbán Viktor miniszterelnök kétszer is ígéretet tett rá Körmenden, hogy egy 2x2 sávos gyorsforgalmi út épül Szentgotthárd és Körmend között. Sajnos a beígért 2x2 sávos út helyett egy balesetveszélyes, 2x1 sávos úttal kell beérnünk, ami jelen állás szerint fizetős lesz”

– írta.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy 2023-ban épülhet meg az M8-as Székesfehérvár és Dunaújváros közötti szakasza. A beruházás tizenkét települést érint, köztük Balatonfőkajárt, Lepsényt, Enyinget és Sárbogárdot. Az M8-as Duna-hídja Dunaújvárosnál már 2007-ben elkészült, a Bács-Kiskun megyei szakaszának építése előkészítési fázisban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!