A kísérleti méhlegelők megszülték, hogy milyen virágokkal lehet ökotudatosabbá tenni Budapestet

2021. október 21. – 21:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti méhlegelők tavasszal politikai ütközőponttá váltak, és a városvezetés ellenzéke, úgyis mint Fidesz, szerint egyszerűen nem akart kaszálni a főváros, inkább kitáblázta a gazos területeket. Természetesen nem erről volt szó, egyszerűen a természetes életközösségeknek és biológiai sokféleségnek akartak esélyt adni. A projekt most fontos állomásához érkezett, a főváros és agglomeráció polgárai maguk is vadvirágos réteket hozhatnak létre a helyi viszonyokat jól bíró magkeverékekből. Eljött a Budapest Hillbilly ideje.

A projekt eddigi eredményéről Budapest főtájépítésze számolt be Facebook-oldalán. Bardóczi Sándor azt írta, a 22 ritkábban kaszált mintaterületen megfigyelték az egymással versengő fajokat, és közben három jól elkülönülő élőhelytípust azonosítottak:

  • a budai hegyvidék lejtőrétjeit,
  • a pesti sík száraz homoki gyepeit
  • a Duna és patakvölgyek vízközeli nedvesebb rétjeit.

Ezek eddig visszaszorultak a tövig kaszált, kiégő egy-két fajból álló gyepek mellett, de képesek visszafoglalni életterüket, és hasznos rovarok, gombák és madarak élőhelyei lehetnek, miközben megkötik a port és a vizet, és hűtik a várost, írta Bardóczi.

Egy szép zöld gyep, virágokkal – Fotó: Főkert
Egy szép zöld gyep, virágokkal – Fotó: Főkert

A vizsgálatok 23 olyan fajt találtak, amelyeket bárhol lehet Budapesten gyepbe vetni, és 33 olyat, amely kifejezetten pesti homokgyepeket tehet virágossá. Szintén 33 olyan van, amely a nedvesebb vízparti réteken, 29 pedig a hegyvidéken érzi jól magát.

Bardóczi azt szeretné, ha ezekből a fajokból Zöld Budapest logóval ellátott Budapest magkeverékeket forgalmaznának, amelyeket egyaránt elvethetne fővárosi, kerületi és állami zöldfelület-kezelő, és egyszerű állampolgárok is. A főtájépítész szerint ezek a gyepek kevesebb öntözéssel, kaszálással is virágdíszt adnak, és ökológiailag is értékesebbek a vegyszerezett, műtrágyázott, öntözött pázsitoknál.

Ezek a keverékek még csak nevükben léteznek, de már mezőgazdasági magtermesztővel is tárgyalt a főváros arról, hogy valamikor forgalmazhassanak ilyen csomagokat. Bár Bardóczi hangsúlyozza, hogy nem angol, nem holland vagy német keverékeket szórnának ki, a mostani fantázianevek mégis angolul szólnak: Budapest Universal, Pest Arid, Buda Hillbilly és Budapest Wetland.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!