Lajtania: kisváros épül az üvegházak és a halfeldolgozó mellé a nyugati határszélen

Legfontosabb

2021. október 20. – 06:42

Lajtania: kisváros épül az üvegházak és a halfeldolgozó mellé a nyugati határszélen
A tervezett mezőgazdasági megaközpont tervezett helye. A területen még a kaszinóváros meghiúsult beruházásáról maradtak a közművek kiépítéséhez szükséges anyagok, melyet már benőtt a növényzet – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc üvegház, zöldségfeldolgozó, tíz halcsarnok mellett vasúti pályaudvar, szennyvíztelep, négycsillagos hotel és benzinkút is épülhet a nyugati határszéli Lajtania kertészeti és feldolgozó központban – derül ki a környezeti hatásvizsgálati dokumentációból. Az egymilliárd eurós fejlesztés részeként ötezer munkavállalót várnak, nekik 1100 lakást építenének. Hegyeshalom esetében városiasodó nagyközséggel számolnak.

Hegyeshalomban most 3700-an, Bezenyén alig 1500-an élnek. Az új munkavállalókat számolva ez megduplázódhat, amikor megépül az egykori Eurovegas-földeken a mezőgazdasági megaközpont. Miután az osztrák–magyar–szlovák hármas határ közelében leszámoltak a kaszinóvárosi álmokkal, 2019-ben az új befektető, a német FAKT AG grandiózus tervekkel rukkolt elő: egymilliárd euróból (amelynek egy részét hitelből fedeznék) a térség legnagyobb agrárközpontját álmodták Bezenyére, ahol ötezer ember dolgozhat majd.

Az első hírek arról szóltak, hogy a kertészeti, termelési, logisztikai és élelmiszer-feldolgozó központban a szabadföldi termesztés mellett üvegházakat, konferencia-központot, szállodát, lakásokat, óvodát és iskolát is építenének. A Lajtania gazdái a kaszinóvárosnak szánt Eurovegas felszámolásakor 6,3 milliárd forintért vásárolták meg tavaly márciusban a Hegyeshalom és Bezenye közötti, több mint 300 hektáros területet. A projektet a kormány rögvest nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította.

Szőke László hegyeshalmi, Márkus Erika bezenyei polgármester és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnöke a tervekkel – Fotó: fakt-ag.com
Szőke László hegyeshalmi, Márkus Erika bezenyei polgármester és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnöke a tervekkel – Fotó: fakt-ag.com

Milyen hatással lesz a környezetre?

A beruházás megvalósításához mindkét település rendezési tervét módosítani kell. Ez 2020 novemberében el is indult, de az ügyet nem sikerült lezárni. A kormányhivatal természetvédelmi főosztálya ugyanis jelezte, hogy az ingatlan szomszédos a Mosoni-sík különleges madárvédelmi területével, ezért szükséges a Natura 2000-es hatásbecslés, és mivel túzokok élnek itt, a Bonni Egyezmény alapján környezeti hatásvizsgálatot is kérnek.

A vizsgálatokkal azt akarták kideríteni, hogy a beruházásnak milyen hatása lesz a Mosoni-síkra, s hogy a beépítés veszélyezteti-e a túzokpopulációt. „Azt gondoltuk, a projekt egy későbbi szakaszában lesz majd csak rá szükség, de a hatóság így döntött, tudomásul vettük” – jelezte tavasszal a Telexnek Tóth Károly, a FAKT Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Kisváros épülne a falvak szélén

A környezeti hatásvizsgálati dokumentációt és a Natura 2000 hatásbecslést az Eco-Green Környezetvédelmi és Innovációs Kft. készítette el, melyet most a megyei kormányhivatal tett közzé.

  • A mezőgazdasági termelő, feldolgozó és forgalmazó központ 334 hektárt érint, ebből 247 bezenyei, 85 hegyeshalmi belterület, míg alig két hektár hegyeshalmi külterület.
  • Az ingatlant több alegységre bontották. Az egyiken többek közt haltenyésztés és feldolgozás lesz 10 halcsarnokkal, évi 696 tonna élőhal előállításával számolnak, s akvapónia is kiépülhet.
  • A gombatermesztés kapcsán évi 5500 tonna szerepel a hatástanulmányban.
  • Egy másik alegységnél az olvasható, hogy éves szinten 36 ezer tonna áru mozgatására alkalmas vasúti pályaudvart alakítanak ki, valamint logisztikai raktárakat.
  • A harmadikon nyolc üvegház, hűtőraktár – ahol egyszerre 45 ezer tonna áru hűthető – szerepel a tervekben, de épülhet itt zöldségfeldolgozó is.
  • Ami pedig a kiszolgálólétesítményeket illeti, energiaközpont, szennyvíztelep, konferencia és étterem mellett lakópark, szupermarket és négycsillagos hotel létesülne.
  • A dokumentumokon szerepel még benzinkút, kamionparkoló és szerviz is.
  • A déli hegyeshalmi területre az agrárcentrum dolgozóinak 1100 lakásos lakóterületet terveztek óvodával, iskolával.
  • Épülhet itt mintagazdaság, oktató- és kutatóintézet és egy 28,5 hektáros napelempark is.

Harmincezer vendég helyett csak ötezer dolgozó

A dokumentáció szerint „a lakópark tervezése során javasolt, hogy a Bezenye felől érkezők családi házas övezettel találkozzanak, földszint és legfeljebb tetőtérbeépítéssel”.

Így ez a terület mintegy elővárosa, kertvárosa lehet a városiasodó nagyközségnek.

A közművekre biztosan beruházhatnak, a bezenyei szennyvíztisztító nem bír el egy ekkora fejlesztést, így külön kap egyet Lajtania. „Úgy néz ki, hogy egy 12 kilométeres légvezetéket kell megépítenünk, ami körülbelül másfél évig tart az összes ehhez kapcsolódó ingatlankérdés rendezésével” – jelezte Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnöke a német cég honlapján. Szőke László hegyeshalmi polgármester szerint egyetlen konfliktushelyzet sem volt, eddig minden ígéret száz százalékig teljesült. A cég telekadót fizet mindkét településnek.

Telekadóként több tízmillió forintot fizet évente a német cég a 334 hektárja után Hegyeshalomnak és Bezenyének – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Telekadóként több tízmillió forintot fizet évente a német cég a 334 hektárja után Hegyeshalomnak és Bezenyének – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Azt ígérik, hogy bár a terület nem lett kisebb a korábbi kaszinóvárosi tervekhez képest, kevesebb terhelést jelent, hogy 10 ezer itt dolgozó és 30 ezer vendég helyett csupán 5 ezer dolgozóval számolhatnak.

Ami pedig a túzokkal és a Natura 2000-es területtel kapcsolatos hatásbecslést illeti, a tanulmány szerint az üzemelési időszak elviselhető hatással lesz az állatfajokra nézve. Az eljárás részeként a környezeti hatásokkal kapcsolatban októberben online közmeghallgatást is tartanak.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!