Török Gábor: Csendes ellenzékváltás történt az előválasztáson

2021. október 18. – 08:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Áprilisig mindenkinek az az érdeke, hogy működjön az összefogás, utána nehezebb lesz a csapatot egyben tartani” – mondta Török Gábor politológus a Telex vasárnap esti választási műsorában.

Török szerint valódi meglepetés, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere nyerte meg az ellenzéki előválasztást, és így ő lesz az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es országgyűlési választáson. Márk-Zay a második fordulóban összesen 371 560 szavazatot kapott, és 56,71 százalékos eredménnyel nyert. Az első forduló megnyerő Dobrev Klárára ezúttal 283 677-en szavaztak.

A politológus úgy látja, Márki-Zay nem azért lett az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, mert ezt megtervezték, hanem történt egy fülkeforradalom, egy csendes ellenzékváltás.

„MZP is sokat tett azért, hogy idejusson, de egy olyan hullámot is meglovagolhatott, amelyben a választók érezték, hogy az ellenzék úgy, ahogy eddig működött, nem esélyes Orbán leváltására” – mondta.

Török szerint Karácsony Gergely szereplése mindenképpen kudarc, még ha lehet azt is mondani, hogy ő volt a „bölcs királycsináló”, de reálisan ez azért csalódás volt. Szerinte a főpolgármesternek ezek után a fővárosi koalícióban sem lesz majd könnyű tovább dolgoznia, „döfködik majd kötőtűvel, de ami fontosabb, beütötte a fejét a plafonba, kiderült, hogy ő meddig tudott emelkedni a ranglétrán. Elvesztette az esélyét, hogy a mainál magasabb pozíciót töltsön be, egyetlen esélye, hogy megtartsa az eddigit” – mondta.

Török Gábor szerint Lázár János viszont örülhet, hogy megszabadul a helyi riválistól, ami eddig az ő problémája volt, az mostantól a Fidesz problémája lesz.

„A Fidesz szavazói szeretnék magukat azzal nyugtatni, hogy Márki-Zay Péter a lottóötös, de eddig ezt Dobrev Klárától mondták. Azt majd meglátjuk, hogy MZP egyéniben elindul-e, hiszen a kormányfői kampány elveheti az energiákat a fontos helyi kampánytól. Ha nyer, elbúcsúzik, ha veszít, nem jó visszamenni” – mondta Török.

Az ellenzéki előválasztást értékelő műsorunkat itt nézhetik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!