Végleges az előválasztás eredménye, itt vannak a fontosabb pontok röviden

2021. október 17. – 17:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

22 órára az ellenzéki előválasztás önkéntesei végigszámolták mind a 19 megyéből és mind a 18-ból budapesti egyéni választókerületből beérkezett voksokat, a feldolgozottság elérte a 100 százalékot. Az eredmények közreadása délután egy órakor kezdődött és mintegy 9 órán át tartott.

  • A végeredmény szerint Márki-Zay Péter győzött a szavazatok 56,7 százalékával, Dobrev Klárára a választók 43,3 százaléka szavazott. Márki-Zay Péter 371  560 szavazatot szerzett, a DK jelöltje pedig Dobrev Klára pedig 283 677-en voksoltak.
  • A két jelölt a köztük lévő viszonylag nagy különbég miatt már valamivel 20 óra előtt úgy látta, végeredményt hirdethet, először Dobrev Klára gratulált vereségét elismerve ellenfelének, Márki-Zay Péter pedig nem sokkal később győzelmet hirdetett.
  • A feldolgozott voksok alapján Márki-Zay mintegy kilencszer annyi plusz szavazatot tudott begyűjteni az első körhöz képest, mint a Dobrev Klára.
  • Vidéken eleinte inkább Dobrev nyert, de később a vidéken leadott szavazatokat figyelembe véve is Márki-Zay vezetett.
  • A fővárosi körzeteket majdnem mind Márki-Zay vitte (de mivel az előválasztás második fordulójában már nem volt lakcímhez kötve a szavazás, feltételezhető, hogy a fővárosban sok átutazó is voksolt), Budapesten pedig több olyan kerületben is győzött, – például Kőbányán vagy Újpesten –, amelyek erős DK-s körzeteknek számítanak. Budapesten Dobrev egyetlen nyertes választókerülete a 12-es (XV. kerület).
  • Márki-Zay két nyugat-magyarországi megyét – Vast és Győr-Moson-Sopront – is megnyert, illetve hozta Veszprémet, de igazán Dél-Magyarországon tarolt, szűken győzött Bács-Kiskunban, Békésben, és magabiztosan nyert a hazai pályának számító Csongrádban.
  • Somogyot, Tolnát, Baranyát viszont szűkebben bár, de Dobrev Klára nyerte. Borsodot, Szabolcsot, Nógrádot pedig határozott fölénnyel szintén ő.
  • Több megye és körzet adatai alapján is meghatározónak bizonyult az online szavazatokban mutatkozó különbség Márki-Zay javára.
  • Márki-Zay Péter eredményváró eseménye este héttől zajlott a budapesti Anker-közben. Dobrev Klára 20 órától tartott sajtótájékoztatót, ezt mi is közvetítettük élőben. A DK jelöltje itt nyilvánosan gratulált Márki-Zaynak, mint Orbán Viktor kihívójának. Márki-Zay bejelentésével megvárta Dobrev gratulációját, majd 20:30-tól győzelmi beszédet mondott, amit szintén közvetítettünk.
  • A részeredményekről végig percről percre tudósítottunk, ezt itt lehet visszaolvasni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!