Állami bérlakásprogramban hisz mindkét ellenzéki miniszterelnök-jelölt

2021. október 15. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai, második miniszterelnök-jelölti vitán volt egy téma, ami már nem fért bele az RTL Klub műsorának adásidejébe: a lakhatás ügye. Erről a Habitat for Humanity nemzetközi civil szervezet munkatársa fogalmazott meg kérdést a két jelöltnek, Dobrev Klárának és Márki-Zay Péternek, válaszukat pedig péntek délután külön közzétették a Habitat Facebook-oldalán.

Az alapfelvetés szerint a lakhatási szegénység valamilyen formája ma Magyarországon a lakosság mintegy harmadát érinti, a kérdés pedig az volt, mit tennének ennek orvoslása érdekében a jelöltek kormányra kerülésük esetén.

Márki-Zay Péter válaszában arról beszélt, még nem tudja, mely minisztérium lesz a terület majdani felelőse, de az új kormánynak a szívén kell viselnie ezt a kérdést. Mint mondta, Hódmezővásárhelyen fiatalokat célzó fecskelakás-programot akartak indítani, de megakadályozta a közgyűlésben a helyi Fidesz, felújították viszont roma szegregátumban a házakat. A polgármester szerint nagyívű bérlakásprogram szerepel a közös alap ellenzéki programban, és a következő kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy ezt végre tudják is hajtani.

Dobrev Klára azt emelte, ki, milyen sok magyar családnak jelent súlyos gondot a lakhatás finanszírozása, a lakásvásárlás pedig megfizethetetlenné vált, amit ő részben a Fidesz elhibázott lakáspolitikájának tud be. Szerinte a 21. században a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog, ezért támogatni kell ennek alkotmányban való rögzítését. A jog érvényesítéséhez összehangolt, komplex állami politikára van szükség.

A DK jelöltje szerint az energiaszegénység is probléma Magyarországon, több mint 360 ezer háztartás költi jövedelmének több mint 25 százalékát energiára. Dobrev szerint ezért olyan, költségvetésből fizetett normatív lakásfenntartási támogatás kell, amely a rászorulóknak nyújt segítséget, garantálja, hogy legfeljebb a pénzük 20 százalékát kelljen rezsire költeniük.

Azt is mondta, hogy a bérlakásrendszer kulcselem a lakáspolitikában. Itt szerinte nem csak az a probléma, hogy alig épülnek bérlakások, hanem az is, hogy az önkormányzati lakások tömege üresen áll. Azt ígérte, hogy a kormány 5 év alatt 50 ezer új bérlakást építene fel uniós támogatással.

A szerdai vita – amelyben egy csomó más szakpolitikai téma is szóba került – percről-percre tudósítását itt lehet elolvasni. Videós összefoglalónk itt érhető el:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!