Első fokon 600 ezer forintos pénzbüntetést kapott a becsületsértésért elítélt Donáth László

2021. október 4. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon becsületsértés miatt elítélte, és hatszázezer forintos pénzbüntetés fizetésére kötelezte Donáth Lászlót a II.-III. kerületi bíróság – írja a Mandiner.

A volt MSZP-s képviselőt és evangélikus lelkészt a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel: állítása szerint Donáth 2019 júniusában egy folyosói festmény előtt hagyott takarítókocsi miatt fojtogatta őt, más alkalmakkor pedig szexuálisan zaklatta, fogdosta és ajánlatokat tett neki.

A bíróság februárban egy tárgyalás megtartása nélkül hozott büntetővégzésében már bűnösnek találta, és felfüggesztett börtönre ítélte a lelkészt, de az nem emelkedett jogerőre, mert Donáth a döntést nem fogadta el, és tárgyalást kért. A tárgyalás során Donáth azt mondta, hogy az ominózus esetnél valóban ingerülten kérte számon a takarítónőt, és a nő vállaira téve a kezét azt kérdezte tőle: „Voltál-e már megszorongatva?”. Azt azonban határozottan tagadta, hogy megszorongatta volna a nő nyakát, szerinte a számonkérésében nem volt semmi kivetnivaló. Donáth a szeméremsértés vádját is tagadta, állítása szerint egyszer sem közeledett a nő felé, nem tett neki ajánlatot, és nem is fogdosta.

A hétfőn kihirdetett elsőfokú ítéletében a bíróság jelentősen enyhített a korábban hozott büntetővégzésen: a momentumos Donáth Anna apját csak a becsületsértésben találták bűnösnek, a szeméremsértés miatt ellene indított büntetőeljárást megszüntették. Donáth tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, az ügyészség azonban súlyosbításért fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!