A bíróság előtt is tagadta Donáth László, hogy megszorongatta és zaklatta volna az egyház takarítónőjét

2021. szeptember 6. – 17:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tagadja a vádakat Donáth László, volt szocialista képviselő és evangélikus lelkész: hétfői bírósági vallomása szerint sem könnyű testi sértést, sem szeméremsértést nem követett el az őt ezzel vádoló takarítónővel szemben, akinek szexuális ajánlatokat sem tett. A vád szerint fojtogatás is volt, a tárgyalás folytatódik.

Vallomást tett a bíróságon hétfőn Donáth László, a volt politikus és csillaghegyi evangélikus lelkész azonban továbbra is tagadja a vádakat – írja bírósági tudósításában a Mandiner. Donáthot a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel: állítása szerint 2019 júniusában a lelkész egy folyosói festmény előtt hagyott takarítókocsi miatt fojtogatta őt, más alkalmakkor pedig szexuálisan zaklatta, fogdosta és ajánlatokat tett neki. A ma már nyugdíjas Donáth ellen időközben a Magyarországi Evangélikus Egyház is vizsgálatot indított, miután a felekezet több tagja jelezte, hogy a lelkész testi érintkezéssel is elfogadhatatlan módon közeledett hozzájuk.

Donáth László soha nem ismerte el a vádakat, és a bírósági tárgyaláson is tagadta, hogy bármi elfogadhatatlant tett volna. A bíróság februárban egy tárgyalás megtartása nélkül hozott büntetővégzésében már bűnösnek találta, és felfüggesztett börtönre ítélte a lelkészt, de az nem emelkedett jogerőre, mert Donáth a döntést nem fogadta el, és tárgyalást kért. Ezen mondta el most a saját verzióját, mely szerint az ominózus esetnél valóban ingerülten kérte számon a takarítónőt, és a nő vállaira téve kezét azt kérdezte tőle: „Voltál-e már megszorongatva?”. Azt határozottan tagadta, hogy megszorongatta volna a nő nyakát, szerinte a számon kérésében nem volt semmi kivetnivaló. A lelkész a szeméremsértés vádját is tagadta, állítása szerint egyszer sem közeledett a nő felé, nem tett neki ajánlatot, és nem is fogdosta.

Az eljárás az ítélethirdetésig a nyilvánosság kizárásával folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!