Ötből egy a nő a Fidesz ellen jövőre induló ellenzéki jelöltek között

2021. október 1. – 00:58

Ötből egy a nő a Fidesz ellen jövőre induló ellenzéki jelöltek között
A Demokratikus Koalíció jelöltjei a budapesti Szent István parkban tartott kampányrendezvényen 2021. szeptember 17-én. A DK indította a legtöbb női jelöltet – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnesnek a budapesti 15-ös választókerületben elért győzelmével eldőlt a végleges szám:

22 nőnek sikerült egyéni választókerületi jelöltté válnia az ellenzéki előválasztáson. Ez azt jelenti, hogy a 106 jelölt 20,75 százaléka nő, azaz nagyjából minden ötödik.

Az előválasztás győztes női jelöltjeinek a fele, összesen 11 politikus (plusz természetesen maga Dobrev Klára) a DK-hoz tartozik. Az MSZP-től és a Momentumtól 3, az LMP-től és a Jobbiktól 2-2, a Párbeszédtől 1 nő próbálhat meg majd bekerülni a parlamentbe.

Az ellenzéki előválasztáson amúgy összesen 57 nő indult a 253 egyéni jelölt között, ez 22,5 százalékos arány volt. Szintén a DK indította a legtöbb női jelöltet, szám szerint 18-at.

Ez sok vagy kevés?

A magyar parlament 199 képviselője között most mindössze 26 nő van, ami 13 százalékot jelent. A kormánypártoknál még ennél is rosszabb az arány, a Fidesz és a KDNP összesen 133 képviselőjének soraiban 13 nőt találunk, ami a 10 százalékot is alulról súrolja.

A 13 százalékkal jelentősen alatta vagyunk a 33 százalékos európai uniós átlagnak, sőt, majdnem a magyar parlamentben dolgozik arányaiban a legkevesebb képviselőnő. Csak Liechtenstein van mögöttünk 12 százalékkal a maga 25 tagú parlamentjében, illetve Máltával vagyunk holtversenyben. Az élen a svédek vannak, 50 százalékkal.

Az ellenzéki egyéni jelöltek között a nők és a férfiak megoszlása a román, a cseh és a szlovén parlament összetételéhez hasonlít, ott van 20, illetve 21 százalékos arány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!