Az előválasztást lebonyolító szervezet kampányigazgatója szerint lesz jelölt, aki megóvja az eredményt

2021. október 1. – 17:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az a tény, hogy 633 ezer ember szavazott sikeresen úgy, hogy a politika ezt magára érvényesnek és kötelezőnek tekinti, ez mindenképp sikernek tekinthető. Az elkövetett hibák tanulságait viszont mindenkinek muszáj leszűrnie”

mondta a 444.hu-nak Hajdú Gergő, az előválasztást lebonyolító aHang nevű civil szervezet kampányigazgatója.

Ahogy azt megírtuk, szeptember 18-án, szombaton, közel két órával az online szavazás tervezett újraindítása, illetve annak elmaradása után, újabb közleményt küldött ki az Országos Előválasztási Bizottság, miszerint csak két nap múlva, hétfő reggel folytatódik az előválasztás. Ezzel kapcsolatban a 444-nek Hajdú Gergő most azt mondta, az volt a hiba, hogy rossz szerverszolgáltatót választottak. Bár a szoftveres környezet rendben volt, új szerverparkba kellett költöztetni a rendszerüket, mondta és hozzátette, hogy a pártok későn meghozott döntései sem segítettek a lebonyolításban.

„Mi nem kommunikáltuk aznap, hogy Kína megtámadta az előválasztást, mert nem vagyunk politikusok. Mi azt mondtuk, hogy az biztos, hogy történt külső támadás, mert erről meggyőződtünk, aztán publikáltunk egy nyolcvan oldalas jelentést arról, hogy igazából mi történt

– mondta a leállással és annak kommunikálásával kapcsolatban Hajdú. Arról is beszélt, hogy miért ment a vártnál lassabban a szavazatszámlálás. Szerinte amikor látszott, hogy a vártnál 100-200 ezerrel többen szavaznak, azonnal szavazatszámlálókat kellett volna toborozni.

33 ezer érvénytelen szavazat született az előválasztás első fordulójában, ami Hajdú szerint a szavazólapokon található QR-kódok hibás kezelése miatt volt. Elmondta, hogy látható, hogy egyes időszakokban olyan operátorok dolgoztak a sátrakban, akik nem tudták, hogy minden lapot hitelesíteni kell a kód beolvasásával. Szerinte kizárt, hogy szándékosan okoztak volna kárt, több helyen is előfordult, majd nyilvánosságra is tervezik hozni, hol.

És bár az OEVB egyik tagja korábban azt mondta, érdemben ez nem befolyásol semmit,

Hajdú számít arra, hogy lesz jelölt, aki megóvja az eredményt.

A kampányigazgató szerint készen állnak arra, ha a második fordulóban is ekkora létszámban mennek el szavazni az emberek.

„Ugye mi voltunk az elsők, akik ilyet csináltak, persze, hogy tele van gyerekbetegségekkel a rendszer. A következőt már valaki mások, vagy mi, jobban fogják csinálni”

– összegzett a lapnak Hajdú.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!