Egymilliárd forintnyi uniós pénzből tervezhetik a Duna alatti vasúti alagutat

2021. szeptember 30. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egymilliárd forintnyi európai uniós forrást nyert el Magyarország a Duna alatti vasúti alagút környezeti hatásvizsgálatára és az ahhoz kapcsolódó műszaki vizsgálatokra az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) nevű alapból, jelentette be Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Facebookon.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a budapesti vasúti alagút projektjavaslata „nagyon jó minőségű, szilárd alapokon nyugvó, logikus és jól előkészített”, írta Vitézy. Hangsúlyozta, hogy a vasúti alagút megépítéséről még nincs végleges kormányzati döntés, ez még csak az előkészítés fázisa, a tanulmány alapján lehet majd felmérni a költségeket és a várható hasznot.

A nemrég bemutatott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiának az alagút a legjelentősebb tervezett eleme. Az elemzés szerint kétszer annyi utas is utazhatna a fővárosi és agglomerációs hálózaton, tehermentesítve az autóforgalomtól a budapesti utakat, ehhez azonban meg kell duplázni a vonatok számát.

A budapesti vasútfejlesztési tervekről korábban több cikkben is beszámoltunk. A déli körvasútról például februárban állapodtak meg Újbuda vezetésével, és nemrég az is kiderült, hogy Közlekedési Múzeum néven új megálló épül Budapest egyik frekventált közlekedési csomópontján, a Hungária körúton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!