Felgyorsították a kerékpárosnyelő szentendrei közműgödör befedését

2021. szeptember 30. – 15:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön lefedik a már négy kerékpárost is elnyelő szentendrei közműaknákat: pénteken elkészül a kerékpárút, szombaton már lehet tekerni rajta. Lapunk szerdán írt arról, hogy a gödör hónapok óta nincs lefedve, a vízművek egy aknafedélre vár, az önkormányzat a vízművekre, a város őrjöng, az Eurovelo 6-os bringaúton közlekedők meg szívnak.

Fülöp Zsolt polgármester csütörtök délelőtt beszélt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) műszaki igazgatójával, Balogh Zsolttal, aki arról tájékoztatta, hogy aznap megtörténik mind a három szerelőakna lefedése, áll a szentendrei önkormányzat oldalán. Pénteken befejezik a kerékpárút burkolatának helyreállítását, és szombaton megnyitják a lezárt szakaszt a kerékpárosok előtt.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt hétvégén ketten, korábban szintén ketten sérültek meg, amikor beleestek a Szentendrén már elhíresült kerékpárút 5 méter mély, fedetlen közműaknájába. A probléma lényege az volt, hogy egy nagynyomású szennyvíz-távvezetéket javított a kerékpárút alatt, de kialakított közműgödör speciális fedlapjainak megrendeléséhez, legyártásához közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni, ami elhúzódott.

Július közepétől a gödör fedetlenül tátongott, a kerékpárosok egy része pedig megpróbált mellette elmenni, mert – az egyébként sokáig ki sem jelölt – terelőút szűk, zsúfolt és rossz állapotú. A kerékpárosok nem értették, hogy lehet két hónapig javítani egy közművezetéket, ha kész van, miért nem tudják ideiglenesen lefedni, miért kell egy gödör miatt két kilométer kerékpárutat lezárni.

Fent: az egyik baleset olvasónk fotóján, lent: a várva várt fedlap – Forrás: szentendre.hu Fent: az egyik baleset olvasónk fotóján, lent: a várva várt fedlap – Forrás: szentendre.hu
Fent: az egyik baleset olvasónk fotóján, lent: a várva várt fedlap – Forrás: szentendre.hu

Az utat ugyanis a DMRV és az önkormányzat lezárta, sőt gyakran rendészekkel is felügyelte, de ez nem mindig segített. Több konfliktus is volt a rendészekkel, négy baleset is történt, rongálás is volt, de a terelőkordonokat is folyamatosan elmozdították. Többek között ennek is köszönhető valószínűleg, hogy egy hónap alatt négy kerékpáros is belesett az öt méter mély aknába.

Mivel a lezárást jelző korlátok, táblák, elválasztó elemek eltávolítása, megrongálása a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek minősül, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság lopás, valamint a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Szentendrei Rendőrkapitányságon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!