Értékes budai épületeket, telkeket kaphat az SZFE, akár el is adhatja őket

2021. szeptember 22. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes több jogszabályt módosító csomagot nyújtott be a parlamentnek, az egyik módosítás a Színház- és Filmművészetért Alapítványnak és a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek juttatott vagyonelemeket bővítené ki három budai ingatlannal, írja a Napi.hu.

A törvényjavaslat szerint az ingatlanok a következők:

1. a Krisztina krt. 57. szám alatti Országos Színháztörténeti Múzeum, a volt Bajor Gizi Emlékmúzeum mint irodaház;

2. a Stromfeld Aurél u. 16. szám alatti Bajor Gizi Színészmúzeum mint múzeum;

3. a Stromfeld Aurél út 14. szám alatti terület mint beépítetlen terület.

Az ingatlanjuttatással egyidejűleg az ingatlanokban elhelyezett, állami tulajdonú, kulturális javaknak nem minősülő ingó vagyontárgyak is az alapítvány tulajdonába kerülnek.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet székháza a főváros I. kerületében, a Krisztina körút 57.-ben – Fotó: Jászai Csaba / MTVA
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet székháza a főváros I. kerületében, a Krisztina körút 57.-ben – Fotó: Jászai Csaba / MTVA

A javaslatból az is kiderül, hogy a Krisztina körúti épületet, vagyis az Áldásy-palotát, illetve a Stromfeld Aurél út 14. szám alatti telket az alapítvány el is adhatja, az abból származó bevételt pedig el is költheti.

Az SZFE alapítványi fenntartásba való kiszervezése ellen tiltakozásul szinte az összes diák és tanár otthagyta az egyetemet és a FreeSZFE Egyesület keretében indítanak képzést.

Az SZFE-ben felsőbb döntésre előbb kicserélődött az irányítás, majd emiatt az oktatói gárda. A hallgatók ezt az egyetemi szabadságuk elveszítésének élték meg, tüntettek, épületet foglaltak, sztrájkoltak. Az ügyről itt olvashatják korábbi cikkeinket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!