Orbán Viktor úgy volt vele, hogy biztos, ami tuti, még egyszer közzéteszi múlt heti előadása szövegét

2021. szeptember 13. – 20:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb, úgynevezett „szamizdattal”, azaz saját honlapján közzétett nyilatkozattal jelentkezett Orbán Viktor. A szám szerint 12. ilyen címmel kiadott közlemény ezúttal Timothy Garton Ash Euronewsnak adott interjújára kíván reagálni, miután a kormányfő – úgy tűnik – a szívére vette az oxfordi professzor szavait, aki nemrégiben egyebek mellett arról beszélt, régóta nem volt olyan fontos magyar vezető Európában, mint Orbán. Ugyanakkor a brit történész, az Oxfordi Egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó professzora szerint a magyar kormányfő a másik Európa, a nacionalista, antiliberális erők vezetőjéve vált.

Garton Ash szerint Orbán becstelenül okosan használja a szuverenitás kérdését, hiszen Brüsszel ellen kampányol, miközben eurómilliárdokat vesz fel a közös kasszából, és az előnyök miatt az unió tagja marad.

Erre reagálva Orbán azt írta most:

„Timothy Garton Ash egy »másik Európáról«️ beszél, amelyet veszélyesnek minősít az Európai Unió egysége szempontjából. Véleményem szerint valóban létezik egy nyugat-európaitól egyre inkább különböző, közép-európai kulturális, szellemi és politikai entitás, de ez nem veszély, nem fenyegetés, hanem jótétemény az Európai Unió, sőt Nyugat-Európa számára is. Timothy Garton Ash kemény kritikája ihlette azt az előadásomat, amely megpróbálja a nyugati olvasóközönség számára is értelmezhető kategóriákban megragadni a mai európai viták szellemi eszenciáját, ahogyan azt mi látjuk. Ezért az előadás szövegét itt most közzéteszem.”

Orbán a múlt héten a kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) tartott tanévnyitó előadást, egyetlen nappal Garton Ash interjújának közzétételét követően. Az előadásról részletesen tudósítottunk, így már beszámoltunk arról, hogy a kormányfő például úgy véli: a nyílt társadalom az egyetlen konzisztens szellemi irányzat Nyugaton, és ez Orbán szerint aggasztó. „A muszlim dagály felemelkedése” idején azonban ez a szellemi irányzat meggátolja a Nyugatot, hogy érdemben fellépjen a felemelkedő erőközpontokkal. Ez olyan, mintha Európa „a cselekvésmentes élet lassú elmúlását választaná”, mondta a többi között a kormányfő.

A beszéd tehát alaposan ismert volt, de néhány napja annak leirata egyszer már megjelent Orbán honlapján is. Persze kár tagadni: ismétlés a tudás anyja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!