Klubrádió: Budapestre jön a francia külügyminiszter, a külügy gyakorlatilag sajtómentes „sajtótájékoztatót” szervezett neki és Szijjártónak

2021. szeptember 10. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken Budapestre érkezett a francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian, aki este magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel közös sajtótájékoztatót tartott. Az eseménnyel kapcsolatban a Klubrádió korábban arról számolt be, hogy rendhagyó módon a sajtó képviselőit nem hívták meg az eseményre. Teljesen sajtómentes azért nem lett a sajtótájékoztató, az AP, az AFP és a francia Le Monde helyi tudósítói is ott voltak az eseményen, és néhány magyar médiumnak is sikerült bejutnia.

A Klubrádió szerint a két miniszter egyebek mellett a magyar diplomácia magatartásáról az Európai Unióban, a közös európai költségvetésről, az emberi jogok, a sajtószabadság tiszteletben tartásáról és más, Párizs számára fontos témákról tervezett egyeztetni. A rádió arról írt, hogy a székek sem lesznek üresek, a külügyminisztérium állítólag a saját munkatársaival szándékozta feltölteni őket.

A helyzettel kapcsolatban késő délelőtt kerestük a magyar külügyet, de egyelőre nem válaszoltak a kérdéseinkre. Amint ezt megteszik, frissítjük a cikket.

A rádió azt írta, hogy bár meghívást nem kaptak, kértek akkreditációt a sajtótájékoztatóra, de nem kaptak választ a külügytől. Azt is hozzátették, hogy értesüléseik szerint más független lapok is hasonló cipőben járnak, vagyis hozzájuk hasonlóan nem kaptak meghívást az eseményre. Meghívót a Telex sem kapott, és állítólag a tegnap este hétkor lezárult jelentkezés sem mindenkinek volt egyszerű menet.

Az AFP helyi tudósítója, Peter Murphy a Telexnek azt írta, ők eredetileg csak fotóssal mehettek volna a helyszínre, de végül sikerült elintézniük, hogy egy újságírót és egy videóst is küldhessenek. Az AP budapesti tudósítója, Justin Spike ugyanakkor a Telexnek azt mondta, őket előre értesítették az eseményről, és meghívó alapján kapott akkreditációt egy újságíró, egy fotós és egy videós kollégájuk is.

A sajtótájékoztatón végül a Magyar Nemzet, az ATV és a Reuters újságírója is kérdezhetett.

Szijjártó Péter a találkozó utáni sajtótájékoztatón négy kérdésről beszélt: a terrorveszély és migrációs hullámok kérdéséről, a francia beruházásokról, energiabiztonságról, és a védelmi ipari együttműködésről.

A külügyminiszter megköszönte, hogy Le Drian elfogadta a meghívást, és arról beszélt, hogy bár volt amiben nem értettek egyet, sikerült konstruktívan beszélniük, ebben a francia külügyminiszter is egyetértett vele. Szijjártó azt is kiemelte, hogy francia kollégája kérdezett és meg is hallgatta a jogállamiság kérdésében, ami szerinte nem átlagos Európában, „ahol csak kinyilatkoztatások vannak”.

Szijjártó végezetül arról is beszélt, hogy az uniós helyreállítási alapról szóló megállapodás már a küszöbön volt, amikor a „gyermekvédelmi törvény”, elterjedtebb nevén pedofiltörvény megszavazása után az Európai Bizottság mégsem állt bele e megegyezésbe. Erről a külügyminiszter azt mondta, hogy hazánk készen áll az ezzel kapcsolatos szeptemberi tárgyalásokra, de ha az lesz az előfeltétel, hogy ezt a törvényt visszavonják, akkor annak nem fognak megfelelni.

(A cikkben eredetileg az szerepelt, hogy az AP helyi tudósítója nem lehet ott a helyszínen, csak egy fotós kapott meghívót, de ez az AFP-re vonatkozott, ezt korrigáltuk a szövegben. Azt is javítottuk, hogy a Le Monde munkatársa csak utólag, közbenjárás után kapott volna meghívót, őt a rendes ügymenet szerint hívták meg.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!