Maradnak a kitakart iratok az egyik legnagyobb magyar erőműmonstrum ügyében

2021. szeptember 7. – 11:22

Maradnak a kitakart iratok az egyik legnagyobb magyar erőműmonstrum ügyében
A mátrai erőmű javítás alatt álló kéntelenítő berendezése Visonta közelében 2017. április 6-án – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetbiztonsági érdekeket sért azon ügylet részleteinek közzététele, amelyben az állam Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől megvette a Mátrai Erőművet – erről döntött a korábbi első fokú döntéssel szemben most a másodfokú bíróság.

A döntésről beszámoló Népszava emlékeztetett arra, hogy Tóth Bertalan MSZP-társelnök indított pert a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratok kitakarásmentes változataiért az állami MVM ellen.

A dokumentumok kitakarásmentes megismerhetőségének jogosságát a másodfokú bíróság (Fővárosi Ítélőtábla) most „a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló” törvényre hivatkozva utasította el, melynek egyik pontja többek között közművekre is kimondja: meghatározott üzleti, pénzügyi, műszaki adataiknak, illetve ezek előkészítő iratainak nyilvánossága nemzetbiztonsági, központi pénzügyi vagy külügyi érdekből korlátozható. Úgyszintén megtagadható az adat közzététele, ha az a cég versenytársait indokolatlan előnyhöz juttatja.

A Fővárosi Ítélőtábla emellett hivatkozott a Honvédelmi Minisztérium egyik korábbi határozatára, amely az erőművet nemzeti létfontosságú rendszerelemként határozza meg. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (köznapi szóval titkosszolgálat) pedig kimondta, hogy az erőmű adásvételi ügylete nemzetbiztonsági kérdés, adatai kiadása ezért nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztet. Ezek után az ítélet szerint a kiadást se az adatgazda, se a bíróság nem mérlegelheti.

Tóth Bertalan kezdettől fogva kérte a – a magas költségek és jelentős veszteségek miatt adófizetői oldalról rendkívül hátrányosnak tűnő – ügylet iratainak kiadását. Az MSZP társelnöke nem elégedett a mostani ítélettel, ezért a Kúriához fordul. Egyebek mellett arról beszélt most a Népszavának, hogy meglepte őt, hogy a bíróság szerint nem tartozik ránk, adófizetőkre, hogy a Fidesz-kormány milyen indokok mentén döntött arról, átvállalja Mészáros Lőrinc érdekeltségének veszteségét és a vételár kifizetésével mintegy százmilliárd forint értékben támogatja az Opus Global Nyrt.-t és a Status Energy Magántőkealapot, leánykori nevükön Mészáros „nemstróman” Lőrincet – fogalmazott.

A Mátrai Erőmű 2020-ban került az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonába, miután az állam visszavásárolta Mészáros Lőrinc érdekeltségétől 17,44 milliárd forintért a Geosol Kft. hulladék-feldolgozóval együtt. Az erőmű a tavalyi évet 800 millió forintos pozitív működési eredménnyel zárta, ugyanakkor összesítésben 42,7 milliárd forint veszteséget termelt (a 2019-es 5,9 milliárd után). A veszteség ilyen mértékű megugrása vélhetően nem a működéssel függ össze (habár a magas szén-dioxid-kvótaár még mindig nagy gond), hanem a hosszú évek óta elhalasztott leértékelések valósultak meg hirtelen.

A Telex sokszor foglalkozott az erőművel, a témában írt cikkeinket itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!