Hatalmas „na, erre nem számítottam” a Mátrai Erőműnél: 42,7 milliárd forint a tavalyi veszteség

2021. június 1. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MVM továbbra is elkötelezett a működés fenntartása mellett, legalábbis 2021. december 31-ig – derült ki a beszámolóból. Lehetett tudni, hogy rosszak lesznek a számok, de erre azért talán tényleg senki nem számított. A fő ok az eszközök évek óta elhalasztott leértékelése.

Sokan régóta kritizálták, vagy legalábbis nézték hüledezve, hogy a magyar állam miért vásárolta meg az elavult, súlyosan szennyező Mátrai Erőmű széntüzelésű erőművet Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől.

Azt is lehetett tudni, hogy a cég finoman szólva sincsen jó állapotban, de azért az, hogy a most megjelent 2020-as beszámoló szerint a társaság a 2019. évi 5,9 milliárd forint veszteség után 42,7 milliárd forint veszteséget termelt, alighanem mindenkit meglepett.

Ez ráadásul már nem a „németeket”, nem a cseheket, nem Mészáros Lőrincéket, hanem – legnagyobb örömünkre – mindannyiunkat érint. Igaz, vélhetően nem a működéssel fokozódtak a bajok (a magas kvótaár azért még mindig nagy gond), hanem a hosszú évek óta elhalasztott leértékelések valósultak meg hirtelen, mert az MVM számviteli elveivel összehangolták a Mátrai könyveit, ahogy hallottuk, hatalmas veszekedések voltak a különböző rezsimek könyvvizsgálói között.

A Mátrai Erőmű forgalma eközben 77,6 milliárd forintról 76,4 milliárd forintra apadt, a nagy mínusz az egyéb ráfordításoknál és főleg az értékvesztésnél bukkan elő. A beszámoló mindenesetre deklarálta, hogy az MVM 2021. december 31-ig elkötelezett a működés további finanszírozása mellett.

Az egész olyan, mint a viccben, amikor a parasztbácsit befizetik egy sportrepülőzésre. A pilóta cifrázza nagyon, az öreg meg csak dünnyög,

„erre számítottam, erre is számítottam, na erre nem számítottam”.

Amikor pedig utólag megkérdezik, hogy mégis mire számított, és mire nem, csak annyit mond, hogy

„arra számítottam, hogy behúgyozok, arra is, hogy befosok, na de arra, hogy az egész még a nyakamba is ömlik.”

Maga az MVM-csoport azért az „elkészült a Mátrai Erőmű 2020. évi beszámolója” című kommünikéjében a veszteség konkrét mértékének leírása nélkül lelkesen értékelt.

Mint írják:

  • Az MVM irányítása alatt a Mátrai Erőmű 2020-ban megőrizte a munkahelyeket, szavatolta az ellátásbiztonságot, előállította az ország számára nélkülözhetetlen mennyiségű villamos energiát.
  • A Mátrai Erőmű a működés racionalizálásának köszönhetően 800 millió forintos pozitív működési eredménnyel zárta a 2020-as évet. Az adózott eredményt negatívan befolyásolta a CO2-kvóták növekvő beszerzési ára, illetve a tárgyi eszközök értékének egyszeri technikai korrekciója.
  • Ez utóbbi tétel a vásárláskor ismert volt, a vételár megállapításánál figyelembe vételre került, és a társaság a számviteli szabályoknak megfelelve kezeli.
  • A Mátrai Erőműnél vagyonvesztés nem történt. A tranzakciókor az Erőmű könyveiben a saját tőke értéke 75 milliárd forint volt. A független értékelés alapján megállapított 17,44 milliárd forintos vételár ennek a töredékét tette ki.
  • A tulajdonos a Mátrai Erőmű átalakítását transzparensen kívánja megvalósítani, ennek megfelelően a tranzakció 2020. márciusi zárását követően a tavalyi év zárása során a számviteli törvény előírásainak megfelelően a társaság könyveiben a saját tőkekorrekciós elszámolásokat elvégezte.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!