A Jobbik az MSZP-s, az MSZP a jobbikos jelöltet hívná vissza

2021. szeptember 7. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jobbikos képviselőjelölt visszahívását követeli az MSZP a Mátészalka központú szabolcsi 5. választókerületben, amiért szerintük Földi István megtévesztette az Országos Előválasztási Bizottságot azzal, hogy elhallgatta: jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt eljárás indult ellene. A Jobbik tagad, és a szocialista jelölt visszahívását követeli a Fidesszel való állítólagos összejátszása miatt.

Mint arról beszámoltunk, máris elmérgesedett a vita Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. számú egyéni választókerületében, ahol a jobbikos Földi István (őt támogatja az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt is) és a szocialista Papp Ildikó (feat. Párbeszéd és DK) áll szemben egymással. Előbb egy DK-s hangfelvétel került ki, mely szerint összejátszhat a Fidesz és az MSZP a szabolcsi előválasztáson, majd a jobbikos jelöltről kezdett terjedni, hogy korábban polgármesterként hűtlen kezelést követett el, amit a nyomozati szerv is megállapított.

Az MSZP most erre hivatkozva azt követeli, hogy a Jobbik hívja vissza Földit a jelöltségtől. A szocialisták szerint Földi István a jelentkezésekor megtévesztette az Országos Előválasztási Bizottságot, mert elhallgatta, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt eljárás indult ellene, ami azzal zárult, hogy beismerte tettét. Az MSZP álláspontja szerint Földi István így hivatalosan nem válhatott volna jelöltté. „Az előválasztás egy tisztességes, demokratikus verseny, amelynek meg kell őriznünk a tisztaságát, ezért a Jobbiknak vissza kell hívnia Földi Istvánt a jelöltségtől” – írják keddi közleményükben a szocialisták.

Mint arról beszámoltunk, a Jobbik a Telex megkeresésére lényegében tagadta a vádakat, azt írták, hogy a híresztelésekkel ellentétben „nem egy, a bíróság által kiszabott szabadságvesztése került felfüggesztésre, hanem magát az eljárást függesztették fel”. Az ügyészség birtokunkban lévő 2020-as határozata ennek ellentmond: eszerint Földi Kocsord polgármestereként nem a jóváhagyott célokra költötte el a közfoglalkoztatási programra kapott 16 millió forintot, amivel bűncselekményt követett el. A felfüggesztés ebben az esetben azt jelentette, hogy megállapították a bűncselekmény elkövetését, de mivel a pénzt később visszafizették, különös méltánylással az eljárást felfüggesztették, miután Földi a határozatnak megfelelően befizetett 300 ezer forintot egy általa választott civil vagy egyházi szervezetnek.

A Jobbik ugyanakkor az MSZP-s Papp Ildikó visszahívását követeli, szerintük a Földi elleni „kreált hamis vádak” a szocialisták Fidesszel való összejátszásáról próbálják elterelni a figyelmet. Az MSZP tagadja a hangfelvételen szereplő, összejátszásról szóló állítást.

FRISSÍTÉS

A Jobbik-közeli Alfahír információi szerint az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) megvizsgálta a Földi István által beadott nyilatkozatokat, és végül 2 tartózkodás és 4 nem szavazat mellett megalapozatlannak ítélték a szocialisták beadványában a jobbikos jelölt ellen megfogalmazott vádakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!