Megveszi a kormány a Róbert Károly Magánkórház meddőségi centrumát

2021. szeptember 6. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam hétfőn megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t, amely a jövőben állami finanszírozásban fog teljes körű meddőségi kezelést nyújtani – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel. A döntésről, pontosabban a nemzetstratégiai érdekről már meg is jelent egy rendelet a hétfői Magyar Közlönyben.

A Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft. az adatok alapján a TritronLife Róbert Magánkórház része. A döntést a kormány most is azzal indokolta, hogy fontosnak tartják, hogy a család- és népesedéspolitika területén továbbra is kiemelt szerep jusson a gyermekvállalás ösztönzésének. Az asszisztált reprodukciós kezelések és ezen belül a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javításával is segíteni kíván a kormány abban, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon.

A közlemény szerint a népességfogyás hatékony megállítása és a meddőségi kezelések széles körben való elérhetővé tételéért a magyar állam hétfőn megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t. A nemzetstratégiai jelentőségű ügylet eredményeként a társaság teljes körű meddőségi kezelést fog nyújtani a betegek részére állami finanszírozás mellett, állítják.

A Róbert Károly Magánkórház az elmúlt hónapok egyeztetései nyomán szervezte ki egy külön cégbe a meddőségi eljárásokat, ennek tulajdonjogát veszi most meg az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. révén.

Az állami tulajdonszerzéssel egyidejűleg a magánkórház ezt a tevékenységét megszünteti.

Júliusra biztossá vált, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi intézményekben végezhetnek beültetést Magyarországon. A kormány az elfogadott törvénymódosítással az utolsó három magánklinikát is bedarálta. A Telexnek akkor nyilatkozott az egyik érintett intézmény főorvosa, aki szerint a lépésnek szakmai indoka nincs, a szektor tulajdonosi átrendeződése zajlik.

Gulyás Gergely a júniusi kormányinfón azzal indokolta a döntést, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések. Az elfogadott törvényjavaslat módosítása alapján a magánszolgáltatóknak át kell adniuk az államnak ezeket az intézményeket, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt – természetesen kártalanításért cserébe.

A döntés óta megsokszorozódtak a jelentkezések Magyarországról a csehországi és szlovákiai meddőségi klinikákon, a külföldi centrumok készülnek a rohamra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!