Sokan inkább külföldre mennek a meddőségi klinikák államosítása után

2021. augusztus 25. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megsokszorozódtak a jelentkezések Magyarországról a csehországi és szlovákiai meddőségi klinikákon, a külföldi centrumok készülnek a rohamra – írja a Hvg.hu.

Az Országgyűlés a tavaszi ülésszak utolsó napján szavazta meg, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetést végezni. Gulyás Gergely a júniusi kormányinfón azzal indokolta a döntést, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések.

Az elfogadott törvényjavaslat módosítása alapján a magánszolgáltatóknak át kell adniuk az államnak ezeket az intézményeket, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt – természetesen kártalanításért cserébe.

Sokan azonban nem kérnek az állami ellátásból, és inkább külföldi klinikát keresnek fel. A Hvg.hu cikke szerint Csehország és Szlovákia különösen népszerű célpont. Az egyik pozsonyi intézetben eddig a betegek körülbelül harmada érkezett Magyarországról, de úgy készülnek, hogy hamarosan ennél jóval többen lesznek.

A közeljövőben több magyar nyelvű munkatársat vesznek fel, magyar nyelvű információs brosúrákat nyomtatnak a pácienseknek, és a marketing-költségvetésüket is ehhez igazítják.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a kormányzati döntés miatt félő, hogy ezeken a magyar szakemberek megszerzett tudása is elveszik.

A meddőségi centrumok nagyléptékű államosítása 2019 karácsonya előtt kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket. A magyarázat az volt, hogy a kormány segíteni akar a 150 ezer, meddőségi problémával küzdő párnak, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetők lesznek.

Ezután már csak három teljesen magánkézben lévő, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) nem szerződött meddőségi centrum maradt az országban, azok is mind Budapesten. Az ő működésüket lehetetleníti el a júniusban elfogadott törvény, amelynek hatásaival ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!