2020-ban a költségvetési keret háromszorosa jutott határon túli magyar szervezeteknek, hétszerese az egyházaknak

2021. szeptember 6. – 17:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetesen tervezett támogatások több mint háromszorosát kapták a határon túli magyarok, az egyházak pedig hétszeresen múlták felül az előirányzott összeget 2020-ban, a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül folyósított magyar állami támogatások keretében

– derül ki a hvg.hu hétfőn publikált összesítéséből, mely megállapítja, hogy a koronavírus legkeményebb évében ezek a támogatások összesen 250 milliárd forint pluszkiadást jelentettek, főképp egyedi döntések nyomán, ami a 2020-as, 5549 milliárd forintos költségvetési hiányban is vaskos tételt tesz ki.

A Bethlen Gábor Alap, illetve az azt kezelő állami cég, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) jelenti a határon túlra irányuló állami támogatások elosztásának elsődleges eszközét (már ha épp nem fideszes vezetésű hazai „civileknek” oszt ki milliárdokat). A lap által idézett közhasznúsági jelentésének tanúsága szerint a BGA kiadási előirányzata 2020-ban 140,6 milliárd forint volt, amiből összesen 140 milliárd forint kifizetés teljesült is. Ennek az összegnek csak kisebb részét teszik ki a működési kiadások, vagy az iskolások kirándulásait finanszírozó Határtalanul-program, 2020-ban a kifizetések túlnyomó többségét, 128 milliárd forintot a „nemzetpolitikai célú támogatások” tették ki.

2020-ban a Bethlen-alap összbüdzséje eredetileg 46,5 milliárd forintot tett ki, ezt toldották meg az év folyamán egyedi döntésekkel, és így hízott a „nemzetpolitikai támogatások” előirányzata 37,8 milliárdról 127,7-re, vagyis több mint háromszorosára. Ugyan ez az összeg rekordkiadásnak számít, azonban a hvg.hu rámutat arra, hogy évek óta óriási az alultervezettség: 2016-ban 12 milliárd helyett ment el 59, egy évvel később pedig 22 helyett 81; és borítékolható, hogy a BGA-nak idén sem a 2021-es költségvetésbe beírt 25 milliárdos nemzetpolitikai támogatással kell gazdálkodnia.

A menetrendszerű túlköltekezést a lap szerint az magyarázza, hogy így az alapon átfolyó pénzeket nem pályáztatással, hanem egyedi támogatási kérelem alapján kaphatják meg a kedvezményezettek – 2020-ban összesen 117 milliárd forint ment ki ilyen módon. A kérelmekről ráadásul nem a BGA, hanem a kormány (a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságára) maga dönt, és csoportosít át összegeket a Bethlen-alaphoz.

A lap szerint főleg oktatási intézményeket (és főleg Erdélyben) támogattak százmilliókkal, de különböző jogcímeken csaknem egymilliárd forintban részesült a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány is.

A hvg. hu megjegyzi, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. portfoliója az elmúlt években megkapta az egyházi és (a roma nemzetiség kivételével) a nemzetiségi támogatások kezelését, majd a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak kezelését is. Ezek szintén tízmilliárdos keretek, amely összegek nincsenek benne a fent részletezett Bethlen Gábor Alapban. Az egyházi támogatások még a határon túli támogatásokénál is nagyobb mértékben haladta meg a költségvetésben lefektetett összeget: a 24,5 milliárdos keret a végére 180 milliárd forintra (azaz több mint hétszeresére) hízott – a növekedést szinte teljesen az egyedi támogatások tették ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!