Tíz ember nyerte el az elárverezett állami földek felét Szabolcsban

2021. szeptember 2. – 06:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csupán tíz ember nyerte el annak a négyezer hektárnak a felét, amelyet az állam elárverezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írta a Népszava annak a tanulmánynak az alapján, amelyet a második Orbán-kormány agrárügyi államtitkára, a Fidesszel kilenc éve szakító Ángyán József készített.

Az agrárszakember szerint helyben és országosan sem igaz a kormány állítása, amely szerint az állami földek szétosztása a „helyben lakó emberek érdekeit szolgálja”. Valójában egyre nagyobb birtoktestek kerülnek egyre kevesebbek kezébe – Ángyán szerint többnyire olyanokéba, akik jó kapcsolatokat ápolnak a kormánypárttal.

A nyertesek között „közbeszerzési pályázatokon sikeres ingatlanos nagyvállalkozó, dohánytermesztő nagygazda, több fideszes önkormányzati képviselő, volt vagy jelenlegi polgármester, alpolgármester. A nyertesek között ott van például Simon Miklós országgyűlési képviselő unokaöccse, valamint a megyei kormányhivatal osztályvezetője, illetve Tiszabecs fideszes polgármestere is. S hogy menyire nem a »falvak népe«️ szerezhette meg a földek nagy részét, az is bizonyítja, hogy a megye elárverezett területeinek közel harmada nyíregyházi licitálókhoz került” – írta a lap.

A tanulmány arra jutott, hogy többen a vonatkozó kormányhatározatban rögzítettnél nagyobb, 40 kilométert is meghaladó távolságra laknak az általuk megszerzett területtől.

A folyamat ugyanakkor összefüggésben áll azzal is, hogy a kormány nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hatékonyabb élelmiszer-termelésre, és minél nagyobb teret adna a hazai termelésnek az élelmiszer forgalmazásában. Ehhez kapcsolódhat a milliárdos Jellinek Dávid legutóbbi megállapodása, amely szerint az eddig más területen érdekelt üzletember részesedést szerzett az Auchanban. Az ügyletről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!