Megszavazták, ingyenes lesz a tömegközlekedés a 14 év alattiaknak Budapesten

2021. szeptember 1. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 2-tól ingyenes lesz a közösségi közlekedés a 14 év alattiaknak Budapesten, erről szerdán szavazott a fővárosi közgyűlés. Minden jelenlévő igennel szavazott Karácsony Gergely előterjesztésére.

A főpolgármester a döntést úgy indokolta, hogy ezzel akarják visszacsalogatni az utasokat a tömegközlekedésbe a járvány után, ami szerinte „soha nem látott kihívás előtt áll”.

A koronavírus-járvány miatt harminc-negyven százalékkal kevesebben tömegközlekedtek a 2019-es békeidőkhöz képest, így a bevétel is nagyot csökkent: csak 2020-ban úgy harminc milliárd forinttal, mondta a főpolgármester.

A járvány alatt az utasok a buszokról, villamosokról és metrókról autókra váltottak, így azok is, akik iskolába viszik a gyerekeiket.

A Fővárosi Közgyűlés ülése – Fotó: Bődey János / Telex
A Fővárosi Közgyűlés ülése – Fotó: Bődey János / Telex

A főváros az ingyenes utazással nemcsak a diákokat, de a szüleiket is vissza szeretné csábítani a tömegközlekedéshez, ezzel pedig a célok szerint az autósok számát is csökkentik.

Karácsonyék úgy számolnak, hogy ha minden tizedik diák egyik szülője már bérletet vesz magának, akkor bejön annyi pénz, hogy a gyerekek ingyenes utazása ne jelentsen többletkiadást a költségvetésnek, így a fővárost „nem éri anyagi veszteség”. Ez egyébként nagyjából tízezer új felnőtt bérletet jelent. Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint irracionális, hogy ennyi szülő vegyen új bérletet.

A közgyűlés döntése szerint a tömegközlekedés a 6-14 éveseknek lesz ingyenes, egészen a gyerek tizennegyedik életévének augusztus 31-i napjáig.

A szerdai közgyűlésen a diákok ingyenes tömegközlekedése előtt az atlétikai vb ügyében is döntöttek. A testület megszavazta, hogy Budapest nem szeretne a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazdája lenni, ha végrehajtják a Fudan-törvényt, és a Diákvárosnak szánt területből a Fudan Egyetemnek adnak át telkeket, de akkor is vétóznak, ha a kormány nem teljesíti az Egészséges Budapest Program 2021-es kifizetéseit. Ez tehát még nem jelenti azt, hogy a közgyűlés biztosan visszavonja a hozzájárulást a vb-hez, az elfogadott határozat szerint csak akkor történik ez meg, ha jogilag is megtörténik a Diákvárosnak szánt terület átadása (ami a Fudan-törvényben benne van). Erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!