Ferenc pápa nem állami látogatást tesz Magyarországon szeptember 12-én

2021. szeptember 1. – 16:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 12-én, vasárnap érkezik Ferenc pápa Magyarországra az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, de bejelentette, csak az esemény zárómiséjét mutatja majd be, nem állami látogatást tesz nálunk, írja az MTI.

A pápával hetekkel a betegsége után készült interjú a vatikáni otthonaként ismert Szent Márta-házban, ahol elmondta, vastagbélműtétje után most már „normális” életet él, és ugyanolyan ritmusban dolgozik, mint korábban, sőt, utazhat is.

A Vatican News oldalán megjelent az interjú, amiből kiderül, a pápa nem tudja, találkozik-e majd Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve, hogy Budapest belvárosába sem tervez menni, csak a kongresszus helyszínére. Azt mondta, a püspökökkel találkozik majd a kongresszus egyik termében, illetve fogadja azokat a hatósági személyeket, akik elmennek.

Korábban, mikor kiderült, hogy a pápa Magyarországra jön, nem akart találkozni Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, lengyel lapok tudomása szerint a kormány menekültpolitikája miatt. Ezután másfél hónappal derült ki, hogy mégis megtartják a találkozót. A pápa az interjúban elmondta, hogy Áder János elnökkel a tavalyi csíksomlyói „gyönyörű magyar nyelvű misén” már találkozott egyszer.

A pápát szállító repülőgép szeptember 12-én reggel nyolc óra előtt érkezik meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahonnan a hivatalos köszöntők után a Szépművészeti Múzeumba megy, hogy találkozzon Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és a püspökökkel. Ezután Ferenc pápa fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségeknek képviselőit, majd fél 12-kor ő celebrálja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét a Hősök terén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!