A Pedagógusok Szakszervezete bocsánatkérést vár el a meleg tornatanárral példálózó Parragh Lászlótól

2021. augusztus 31. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) minimum egy bocsánatkérést vár el a meleg tornatanárral példálózó Parragh Lászlótól nemcsak a testnevelő tanárokkal, hanem az egész pedagógustársadalommal szemben – mondta a Telexnek Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman azt mondta: „Több tiszteletet a tanároknak!”

Mint megírtuk, Parragh László a Csongrádban tartott Országos Szakképzési Tanévnyitón a tanárok felelőssége kapcsán arról kezdett el beszélni, hogy neki rengeteg meleg ismerőse van, kedveli őket, majd így folytatta: „Azt már nehezen viselem, amikor mondjuk a 9 éves kisfiamat a tanár úgy segíti fel a létrán vagy a kötélen, hogy egyébként tudom róla, hogy a fiúkhoz vonzódik. Tehát ebben egy nagyon nehéz korszaknak nézünk elébe, ahol mindenkinek el kell majd számolni a lelkiismeretével, hogy meddig és hogyan megy el ebben.”

Parragh szavait Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is elítélte. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Telex kérdésére azt mondta: mélységesen egyetértenek Novák Katalinnal abban, hogy a szexuális orientáció mindenkinek a magánügye. Mindemellett várják a szakképzésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium megnyilatkozását is az ügyben, hiszen Parragh mondatai a tárca által szervezett országos szakképzési tanévnyitón hangzottak el.

Gosztonyi szerint Parragh kijelentése nemhogy egy nyilvános tanévnyitón, de egy magánbeszélgetésben is kínos lenne, bár a PSZ alelnökének saját bevallása szerint máig nem sikerült teljesen értelmeznie az iparkamara elnökének szavait. „Végighallgattam Parragh László beszédét, és érthetetlen számomra, hogy kerül a csizma az asztalra. Mi köze volt a szavainak egyáltalán egy szakképzési tanévnyitóhoz? Mesélje már el azt Parragh László, hogy milyen létrára mászásra gondolt. Ezt az iskolai testnevelésórákon nem csinálják, mert ott bordásfalra másznak, a festő-mázoló szakképzésben ugyan tanulnak létrára mászni, oda viszont nem kilencéves gyerekek járnak.”

Gosztonyi szerint azonban sokkal súlyosabb ennél, hogy Parragh László ezzel a mondattal azt sugallja: a homoszexuálisok egyben pedofilok is.

„Mint minden más foglalkozási csoportban, a pedagógusok között is vannak melegek. A Pedagógusok Szakszervezete már a gyermekvédelmi törvénycsomag körül kialakult vitában figyelmeztetett arra, milyen veszélyes a szexuális kisebbséghez tartozást összemosni a pedofíliával.”

A PSZ alelnöke egyetlen magyarázatot talált az iparkamara elnökének szavaira. Szerinte Parragh László ezzel próbált kapcsolódni a NER propagandájához, de ez is veszélyes, mert ennek sincs semmi keresnivalója egy országos tanévnyitón.

Megkerestük az ügyben Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát is, aki a konkrét ügyet nem kívánta kommentálni, mivel Parragh László nem oktatási szereplő, nem döntéshozó, iskolafenntartó, intézményvezető vagy munkáltató, aki közvetlen jogsértést okoz egy pedagógusnak, márpedig az ombudsmannak az állampolgárt kell védenie az állami intézményekkel szemben.

Az oktatási ombudsman azonban fontosnak tartotta kiemelni azt, hogy a jogszabályok egyértelműen fogalmaznak a tanárok méltóságáról, amelyet tiszteletben kell tartania mindenkinek. A tanár mint közfeladatot ellátó személy ráadásul különleges védelem alatt áll. A pedagógusokat nemcsak ez védi, de mint minden magyar állampolgárra, rájuk is vonatkozik a hátrányos megkülönböztetés tilalma. Ennek egyik ága az, hogy senkit nem érhet hátrány szexuális orientációja miatt. „Több tiszteletet a tanároknak!” – mondta Aáry-Tamás Lajos.

Novák Katalin reakciója Parragh László kijelentésére

A családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján az RTL Klub kérdésére ezt mondta Parragh László szavairól:

„Mélységesen helytelen, amit ő mondott, én ezzel nem értek egyet, és abban a kormánynak is mindig határozott volt az álláspontja, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon élheti az életét.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!