Nem tarol a szegedi jobbikos jelölt, aki mögé a DK is beállt

2021. augusztus 27. – 05:47

frissítve

Nem tarol a szegedi jobbikos jelölt, aki mögé a DK is beállt
Gyurcsány Ferenc és Tóth Péter, a Jobbik szegedi jelöltje. Fotó: Tóth Péter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány éve még antiszemita, súlyosan kirekesztő tartalmakat posztolt, Gyurcsány Ferencék mégis támogatják. A biztos előválasztók azonban a Publicus felmérése szerint kevésbé elnézőek.

Egyelőre nem igazán jött be a Demokratikus Koalíciónak Szegeden, hogy beállt a vitatható múltú jobbikos jelölt, Tóth Péter mögé – derül ki a Publicus Intézet helyi közvélemény-kutatásából, amelyet a 21 Kutatóközpont megrendelésére készítettek. A kutatás szerint a momentumos, MSZP-Párbeszéd által is támogatott Mihálik Edvin vezet.

A felmérés telefonos adatfelvétellel készült augusztus 16. és 18. között, 1221 válaszadó megkérdezésével. A kutatás a Publicus közlése szerint az egyéni választókerület lakosságára életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív, ugyanakkor az előválasztásra, és a helyi verseny konkrét jelöltjeire vonatkozó kérdéseket csak a kormányváltást akaróknak tették fel, azaz 629 megkérdezettről van szó.

A Publicus Intézet augusztusi felmérése alapján az ellenzéki szavazók nem követték Gyurcsány Ferencet és pártját a Jobbikkal kötött alkuban Fotó: Publicus Intézet
A Publicus Intézet augusztusi felmérése alapján az ellenzéki szavazók nem követték Gyurcsány Ferencet és pártját a Jobbikkal kötött alkuban Fotó: Publicus IntézetUgyanakkor az mégis sokatmondó, hogy a Jobbik, DK és az LMP által támogatott jelöltre, Tóth Péterre érdemben sokkal kevesebben, csak 23 százaléknyian adnák a voksukat az ellenzéki szavazók közül, mint a másik esélyesnek vélt előválasztási indulóra, azaz a Momentum, MSZP-Párbeszéd által támogatott jelöltre, Mihálik Edvinre, akit a biztos előválasztási résztvevők 43 százaléka támogatna. Az adatok értelmében tehát a helyi, ellenzéki érzelmű szavazók nem annyira tudták elfelejteni a jobbikos jelölt múltját, így Tóth meglehetősen le van maradva a másik indulóhoz képest.

Az is érdekes lehet, hogy még a biztos ellenzéki választók, valamint az előválasztási részvételi szándékukat biztosra kifejezők jórésze sem tudná támogatni Tóthot, de valójában 35 százalékuk egyik jelöltet sem.

A Csongrád megyei 2-es egyéni választókerület azért is lehet érdekes, mert – mint korábban megírtuk – Gyurcsány Ferenc maga, valamint a DK támogatását fejezte ki, sőt kampányolni is elkezdett a jobbikos Tóth Péter mellett. Csakhogy, mint kiderült Tóth a 2010-es évek elején még gyakran osztott meg a közösségi médiában szélsőséges tartalmakat, legyen szó akár fajvédelemről, zsidó-, meleg- vagy cigányellenességről, vagy libsizésről.

A Telex Tóth támogatását firtató kérdéseire nyáron a DK szóvivője, Barkóczki Balázs azt válaszolta: az ellenzéki előválasztásban részt vevő pártok – így a DK, illetve a jelöltet szintén támogató LMP – választási megállapodást kötöttek a Jobbikkal. A hat párt, vagyis a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és a Momentum úgy döntöttek, hogy a legfőbb cél, a kormányváltás érdekében félreteszik korábbi sérelmeiket, és elfogadják a többi párt jelöltjeit, mert az ellenzéki szavazók is ezt várják tőlük. Azt is hozzátette, hogy szintén együtt fogadták el azokat az alapelveket is, amelyek egyértelműen meghatározzák, hogy mit fognak képviselni a jövőben – ezek a demokrácia, a szolidaritás és az európaiság, ők egy ilyen Magyarországot akarnak teremteni.

Maga Tóth azt válaszolta szélsőséges, antiszemita, rasszista megnyilvánulásait érintő kérdéseinkre ugyanakkor, hogy „szembenézett a múltbeli hibáival, sokak számára sértő, meggondolatlan kijelentéseivel.” A felmérés alapján ugyanakkor ez a bocsánatkérés még nem egyenlő az ellenzéki érzelmű választók meggyőzésével. Írtunk arról is, hogy vélhetően éppen a hasonló múltbeli megnyilvánulásait követően megfogalmazott kritikákra reagálva a szintén jobbikos Bíró László visszalépett az ellenzéki előválasztástól Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől