Újabb operatív törzs alakul, ez most az Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítását fogja segíteni

2021. augusztus 23. – 17:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Operatív törzs alakul a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) lebonyolítására – mondta hétfőn sajtótájékoztatón Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Korábban a koronavírus-járvány kezelésére és az augusztus 20-i eseménysorozat lebonyolítására hozott létre operatív törzset a kormány.

Kovács fontosnak nevezte, hogy az eseményt a lehető legnagyobb biztonságban rendezzék meg. Elmondta, hogy az államnak az egyház által szervezett programokkal nincs dolga, az elsődleges feladatuk az ide látogató mintegy százezer ember biztonságának szavatolása lesz. Arról is beszámolt, hogy már több mint egy éve működik egy előkészítő csoport, ami a rendezvény kereteinek tervezésével foglalkozik.

„A rendőrség négyéves előkészítő munkával felkészült a kongresszus biztosítására” – mondta Kuczik János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, aki hozzátette, hogy a kongresszusra látogató Ferenc pápa személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látja el.

A szeptember 5. és 12. között Budapesten rendezendő kongresszus a koronavírus-járvány kitörése óta az első világegyházi esemény lesz, amit igen nagy figyelem övez – mondta Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK titkárságának vezetője. Mivel a járványhelyzet miatt sokan nem tudnak személyesen ellátogatni a kongresszusra, az érdeklődők az interneten kapcsolódhatnak be a rendezvényekbe, amelyeket öt világnyelvre fognak tolmácsolni.

A katolikus mellett más egyházak magas rangú vezetői is részt vesznek a kongresszuson, például Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka is. Elsősorban a Hősök terén, a Kossuth téren, a Szent István-bazilika előtti téren, valamint a Hungexpón lesznek nagyobb események, így a budapestiek itt számíthatnak nagy számban zarándokok érkezésére.

A szabadtéri eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet majd venni, ezeken a regisztráció arra szolgál, hogy a jelenlévők közeli szektorokban kapjanak helyet. A Hungexpo területén és a Papp László Sportarénában lévő programok várhatóan telt házzal zajlanak majd. A kormány korábbi döntése értelmében a rendezvények mentesülnek az általános koronavírus-korlátozások alól. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!