Mégsem fúr olajkutat a Mol Őriszentpéternél

2021. augusztus 19. – 19:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatlan időre elhalasztja az Őriszentpéter mellé tervezett kutatófúrás előkészítését a Mol – derült ki az RTL híradójából.

A fúrás tervezett helyszíne 400 méterre lett volna az Őrségben található településtől, miközben a hatástanulmány szerint a munkálatok miatt 700 méteres körzetben a határértéket meghaladó zajterhelés lett volna – mondta el Őr Zoltán, polgármester. A zajt a Mol ideiglenes védőfalakkal tervezte csökkenteni, de nem ez volt az egyetlen probléma.

A helyi lakosok is kikeltek az olajkút ellen: petíciót indítottak, amit több mint 35 ezren írtak alá. A tiltakozáshoz csatlakozott a Greenpeace Magyarország és a természetvédelmi hivatal is, mert attól tartottak, hogy az Őrségi Nemzeti Park területén épülő kút belerondítana a tájba, ami zavarná a helyieket és az ideérkező turistákat.

A Vas Megyei Kormányhivatal határozata szerdán mondta ki, hogy az adott kutat nem fúrja ki a Mol Őriszentpéteren. Mivel azonban fontosnak tartják a kutat az ellátás szempontjából, ezért továbbra is vizsgálni fogják a lehetséges helyszíneket.

Csütörtökön derült ki, hogy az Őriszentpéter területére tervezett szénhidrogénkút fúrásával is felhagy a vállalat. Az őrségi gázkitermelésről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!