Két hétig marad online oktatásban több egyetemen is a diákok egy része a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt

2021. augusztus 18. – 11:51

frissítve

Két hétig marad online oktatásban több egyetemen is a diákok egy része a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt
Fotó: Jászai Csaba / MTVA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn közleményben írt több egyetem is arról, hogy kollégiumuk vagy kollégiumaik szobáit a szeptember 5. és 12. közötti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői és zarándokai számára adják át. A vallási világkongresszus időpontja egybevág a tanévkezdéssel, így a kiadott szobák miatt beköltözni nem tudó hallgatókat hirtelen meglepetésként érte, hogy a szorgalmi időszakuk cirka első két hetében nem lakhatnak majd kollégiumaikban.

Mint arról kedden írtunk, az intézkedések több mint ötezer diákot, hét egyetemet, és mint azóta megtudtuk, 17 kollégiumot érintenek. Az egyik nagy érintett, az ELTE már korábban jelezte közleményében, hogy akiknek szükséges, azok biztosan fognak szobát kapni. Akik nem jutnak be, azok online elérik majd a tananyagot, elengedik a szeptemberi havi kollégiumi díjukat is nekik, illetve a fent említett időszak nem számít majd igazolatlan hiányzásnak a jelenléti oktatás során.

Megkeresésünkre válaszolt a Budapesti Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem is, mindkettő arról írt, zökkenőmentesen megoldják majd a szeptember eleji félévkezdést. Az Óbudai Egyetem úgy fogalmazott,

„annak ellenére, hogy a 2021/2022. tanév kezdésére jelenléti oktatást terveztünk, a szorgalmi időszak első két hetében lehetővé tesszük a Karok számára az online oktatást, hogy biztosítsuk minden hallgató számára az azonos oktatási feltételeket.”

A BME arról írt, náluk szintén a szorgalmi időszak első két hetét érinti a kollégiumi szobák átadása, mint elmondták, az augusztus 17-i egyeztetés alapján 1650 fő számára biztosítanak szállást.

Hozzátették, a NEK időtartama alatt beköltöző hallgatók körét az Egyetemi Hallgatói Képviselettel egyeztetve határozza meg az egyetem: korábban a BME hallgatói képviselete közleményben jelezte, hogy nem értenek egyet sem a kollégiumi szobák kiadásával, sem azzal, hogy az egyetem vezetése korábban nem egyeztetett velük (mint jelezték, épp ezért fel is keresték a vezetést kérdéseikkel).

„Az elsőéves, illetve a szociális okból rászoruló, továbbá azon hallgatókat szállásolja el a BME, akik a nyár folyamán kollégiumban laktak és az őszi félévre is sikeresen pályáztak, valamint akik esetében kollégiumi lakhatásuk biztosítása szükséges. A felvételi eljárás az Egyetemi Hallgatói Képviselettel egyetértésben, velük együttműködve kerül kialakításra”

– fogalmaztak. A beköltözni nem tudó kollégisták tanulmányairól azt írták, azt úgy szervezik meg,

„hogy ők is a jelenléti formában tanuló hallgatókkal azonos értékű, teljes körű oktatási szolgáltatásban részesüljenek. Számukra a tanulmányi foglalkozások minden anyaga online elérhető lesz, a személyes jelenlétet igénylő [pl. labor] foglalkozásokat időben elcsúsztatva biztosítja számukra az egyetem.”

Azzal kapcsolatban, hogy miért adták ki az előrelátható nehézségek ellenére a kollégiumi szobákat, az Óbudai Egyetem az ELTE-hez hasonlóan arra hivatkozott, hogy az Innovációs- és Technológiai Minisztériummal történtek a megállapodások:

„Eleget tettünk az ITM kérésének, aki finanszírozza ezt a szolgáltatást”

– írták.

Frissítés: A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is megkerestük korábban a kollégiumi szobák kérdésével, például azzal, kiknek szól majd a közel ötezer férőhely. Mint válaszukban írták, részint azoknak a zarándokoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a hotelszobákat. Az ő elszállásolásukba a katolikus iskolák, plébániák is bekapcsolódtak torna- és hittantermeikkel, illetve 200 család is tett magánfelajánlást. Mint írták, „a kollégiumi szálláshelyek kérdése a tél folyamán került napirendre a minisztériumokkal folyatott egyeztetések során”, de többet nem tudnak, az egyeztetéseket ugyanis nem a NEK, hanem a minisztérium végezte:

„Pontos adatokkal, az elszámolásról, kompenzációk lehetőségeiről a feladatot koordináló minisztérium tud szolgálni. A NEK Titkársága nem folytatott közvetlen egyeztetést az egyetemekkel, de bízik benne, hogy sikerül megállapodnia a feleknek és megnyugtatóan rendezni tudják a felmerülő kérdéseket.”

A hallgatókat képviselő országos szervezet, a HÖOK kedden közleményében azt írta, több egyetemen a hallgatói szervezeteket megkerülve döntöttek a kollégiumi szobák kiadásáról, miközben az intézkedésnek egyetemisták látják a kárát. A HÖOK kedden az ITM-hez fordult, illetve az ügyben dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral egyeztettek. A megbeszélésen a HÖOK elnöke és a négy leginkább érintett budapesti egyetem hallgatói önkormányzati elnöke vett részt. Lapunk úgy tudja, ez a négy egyetem az ELTE, a BME, a BGE és az Óbudai Egyetem, de érintett továbbá az SZFE, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5. és 12. között tartják Budapesten, az eseményre Ferenc pápa is ellátogat. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház eseménysorozata, fókuszában a hit, a vallás, Krisztus megértése, mélyebb megélése áll. Budapest eddig egyszer, 1938-ban rendezett eucharisztikus kongresszust. Az elsőt 1881-ben a franciaországi Lille-ben, az eddigi utolsót 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban rendezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!