Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhatnak azok az egészségügyi dolgozók, akik nem írták alá az új jogviszonyról szóló szerződést

2021. augusztus 18. – 12:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is segítséget nyújt azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akiknek azért szűnt meg a jogviszonyuk, mert nem írták alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést.

A két civil szervezet az érintettek számára közösen készített alkotmánybírósági beadványt a végkielégítésekre vonatkozó jogsértő szabályozás miatt. A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ is úgy látja, hogy a felmondási idővel kapcsolatban az Alkotmánybíróságtól nem várható hatékony jogorvoslat. „Ennek oka, hogy a jogsértés úgynevezett mulasztásos alkotmánysértés miatt következett be, aminek megállapítását a magyar jogszabályok szerint nem indítványozhatja a panaszos.”

„Ezért a felmentési időre járó fizetésüktől megfosztott dolgozóknak közvetlenül a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához érdemes fordulniuk”,

írják a szervezet honlapján.

A kérelmet szeptember 1-ig kell kitöltve és aláírva postázni a strasbourgi bíróság számára.

Március elsejétől 4000 emberrel kevesebb orvos és ápoló dolgozik az amúgy is munkaerőhiánnyal küszködő állami egészségügyben. Az országos kórház-főigazgató állítása szerint a 110 ezer egészségügyi dolgozónak 3,7 százaléka ugyanis nem írta alá az új jogviszonyról szóló szerződést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!