Roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos: A romaügyet nemzeti ügynek tartjuk

2021. augusztus 16. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A romák és nem romák viszonyára a békés együttélés a jellemző, már amennyiben önös érdekből nem gerjesztenek szándékosan feszültségeket körülöttük és köztük”

– mondta a Népszavának adott interjújában Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

Sztojkát augusztus elején nevezte ki Orbán Viktor erre a pozícióra, a feladata többek között az, hogy koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet, és kapcsolatot tartson és egyeztessen az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal.

Pár részlet az interjúból:

  • A kormánybiztos nem tekinti magát Farkas Flórián utódjának.
  • Szerinte Magyarország szerencsés helyzetben van, mert a romák integrációjával szakemberek és politikusok foglalkoznak, „a romaügyet nemzeti ügynek” tartják.
  • Orbántól azt a biztatást kapta, hogy folytassa a munkát. Sztojka a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, 2011-ben került be az államigazgatásba, dolgozott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumában is.
  • Sztojka szerint az országban a romák és nem romák viszonyára a „békés együttélés” a jellemző, „már amennyiben önös érdekből nem gerjesztenek szándékosan feszültségeket körülöttük és köztük”. Szerinte a magyar mindig békés, nyugodt befogadó nép volt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!