A lakosság fele még a hitelmoratóriumban maradt

2021. augusztus 14. – 07:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly év vége óta mindössze 184 ezer, addig moratóriumban lévő lakossági hitelt kezdtek el újra fizetni, 1,3 millió kölcsönt viszont még mindig nem törlesztenek – írja szombati számában a Népszava, amit az MTI szemlézett.

A lap a Magyar Nemzeti Banktól kapott (MNB) adatokra hivatkozva közli: a vállalati hitelek közül 20 ezer került ki december óta a moratóriumból, mintegy 40-45 ezret továbbra sem fizetnek. A statisztika még a májusi állapotokat tükrözi, de a bankoktól kapott visszajelzéseik alapján az ügyfelek a nyári hónapokban sem kezdtek el tömegével kilépni a moratóriumból, a nem fizető ügyfelek száma csak apránként zsugorodik.

A jegybanki adatok szerint a teljes lakossági hitelállomány 35, a vállalati kölcsönök 22 százalékát – ez együtt véve mintegy 4900 milliárd forint – nem törlesztik. A moratóriumra ténylegesen jogosultak körében jóval nagyobb a nem fizetők aránya: a tavaly március 18. előtt folyósított lakossági hitelállomány 49, a vállalati hitelállomány 35 százaléka van még mindig moratóriumban. Ez pedig tavaly év végéhez képest mindössze 3-5 százalékos változás: akkor a moratóriumra jogosult lakossági kölcsönök 52, a vállalati hitelek 40 százalékát nem fizették.

Azok nagy többsége tehát, aki a tavaly tavaszi induláskor élt a moratórium lehetőségével, az elmúlt másfél évben végig benne is ragadt. Bár a moratóriumot bármikor ott lehet hagyni, és újra is lehet kérni, az ismét fizetők száma csak lassan növekszik.

Az MNB egyébként azt javasolta június végén, aki tud, minél hamarabb kezdjen el törleszteni, nehogy milliókkal kelljen többet visszafizetni. A bankszövetség elnöke azt mondta a Telexnek adott interjújában, a moratórium már csak Magyarországon téma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!