A tanárhiány miatt könyörögniük kell az igazgatóknak, hogy hozzájuk is jöjjön utazó pedagógus

2021. augusztus 11. – 09:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Senkinek se kényelmes, ha egy tanárnak egyszerre több iskolában kell órát tartania. A kis létszámú iskolákban azonban nincs annyi órája például egy ének szakos tanárnak, hogy az kitöltse a teljes munkaidejét, mint ahogy az iskolák sem tudják saját állományba venni az összes tanárt.

Így alakult ki az, hogy vannak úgy nevezett utazó tanárok, akik járják a környező települések iskoláit. A Hvg.hu-nak mesélt egy kis szabolcsi iskola pedagógusa, hogy miként is néz ki ez a gyakorlatban.

Általában egy iskolában csak arra van idejük az utazó tanároknak, hogy „beüljenek a terembe, leadják az anyagot, és mennek is tovább”. Nem tudnak segíteni a tantestületnek az ügyeletekben, a helyettesítésekben, és osztályfőnökséget sem tudnak vállalni, mint ahogy az iskola közösségi életéből is kimaradnak.

„Ez a helyzet senkinek nem jó, nem csoda, hogy néha úgy kell nekik könyörögni, hogy jöjjenek”

– fogalmazott a szabolcsi pedagógus. Az utazó tanároknak ráadásul a saját autójukat kell használniuk, és állítása szerint útiköltségüknek csak egy részét fedezi a költségtérítés, az órákért pedig alig néhány ezer forintot kapnak, miközben kimaradnak a jutalmakból.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ igazgatója pár napja egy interjúban úgy fogalmazott:

nem kell minden iskolába külön kémiatanár.

Szerinte ez különösen az alacsony diáklétszámú intézmények esetében igaz, ahol évfolyamonként csak egy-egy osztály van, és így négy-öt iskola tudja párhuzamosan megadni egyetlen kémiatanárnak a teljes álláshoz szükséges óraszámot.

Totyik Tamás a Hvg.hu-nak arról beszélt, hogy az utazó tanárokkal ugyan ideig-óráig meg lehet oldani, hogy minden intézménybe jusson a hiányzó pedagógusokból, de a rendszernek rengeteg a hátránya, és ő is elismerte, hogy az intézményvezetők sem rajonganak érte.

A PSZ számításai szerint jelenleg körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, ám ez a szám még romlani fog a következő években. Totyik szerint a mostani 146 ezres létszám a következő öt évben nagyjából 22 ezer fővel fog csökkenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!