Csak a Legfőbb Ügyészség válaszolta meg egyértelműen, hogy használták-e a Pegasus kémprogramot

2021. augusztus 10. – 08:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult a Pegasus kémprogrammal kapcsolatban a Legfőbb Ügyészséghez, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, a Miniszterelnökséghez, a Honvédelmi Minisztériumhoz és a Pénzügyminisztériumhoz.

Vadai arra volt kíváncsi, hogy:

„Az Ön felügyelete alá tartozó szervnél alkalmazták-e a Pegasus
kémprogramot?”

A minisztériumok kivétel nélkül nagyjából ugyanazt válaszolták, azaz hogy Magyarország demokratikus jogállam, a kormányszervek minden esetben a hatályos jogszabályok szerint jártak el, senki nem folytat törvénytelen megfigyelést.

Egyedül a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség adott ennél részletesebb választ, ebben azt írták, hogy:

„Az ügyészség Pegasus szoftvert nem vásárolt, azt az ügyészség szervezeti egységei nem használták.”

Júliusban robbant ki a Pegasus-botrány, akkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, az elkészült anyagokat a Telex is publikálja. Az ügy lényege, az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján. Köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket, de az Orbán-kormány két volt államtitkárának (Aszódi Attila, Weingartner Zsolt) telefonszáma is feltűnt a listán.

A kormány először tagadta, hogy használta volna az eszközt, majd az azt követő lebegtetés végén lényegében óvatosan beismerte, hogy állami szolgálatok lehallgathatták az Orbán-rendszerrel kritikus személyeket, így újságírókat, politikusokat, üzletembereket, nagypályás ügyvédet és civil szereplőt is.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, a témával foglalkozó összes cikkünket és videónkat itt találja meg.