Bibó politikai tízparancsolatatát helyezik ki a DK-s polgármesterek a nemzeti hitvallás helyett

2021. augusztus 8. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alaptörvény elfogadásának tíz éves évfordulóján arra kérte a kormány a közintézmények vezetőit, hogy helyezzék ki a dokumentum bevezetőjét, a nemzeti hitvallást.

„Az alaptörvényt nem ünnepelni vagy kitűzni kell a közintézményekben, hanem kihajítani a szemétbe”

– reagált a DK nevében Gy. Németh Erzsébet és Ráczné Földi Judit vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A DK-s polgármesterek a nemzeti hitvallás helyett Bibó István politikai tízparancsolatatát függesztik ki a hozzájuk tartozó közintézményekben. A párt közleménye szerint az Orbán-kormány az alaptörvény segítségével tíz év alatt „leépítette a magyar demokráciát, elhallgattatta a szabad sajtót és ellopta a közvagyon jelentős részét.”

„Már nem csak azt várják el, hogy csendben tűrjük, amit ezzel az országgal tesznek, hanem hogy vágjunk hozzá jó képet is, sőt ünnepeljük meg azzal, hogy az egypárti, fideszes alaptörvényre emlékezünk”

– írják. A DK által vezetett kerületekben, városokban és kistelepüléseken Bibó István „A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata” című iránymutatását teszik majd ki.

A fővárosban és Szombathelyen se függesztik ki a hitvallást

Karácsony Gergely már csütörtökön bejelentette, hogy nem tesz eleget a kormány kérésének, és nem teszi ki az Alaptörvény bevezetőjét a Főpolgármesteri Hivatalban.

A Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat helyére az 1848. március 15-én elfogadott 12 pont másolata kerül.

Karácsony szerint „ez a dokumentum áll a legközelebb ahhoz, hogy összefoglalja azt, amiben a szabad magyarok hittek a múltban. És hiszem, hogy lesz olyan alkotmányunk, amely kifejezi azt, amiben közösen hihetnek a jövőben.”

A szintén ellenzéki vezetésű Szombathelyen se lesz kint a nemzeti hitvallás. „Az önkormányzat korábbi vezetése a Városháza aulájában közszemlére kiállította az Alaptörvény egy példányát. Az új városvezetés ezen döntést tiszteletben tartotta, az jelenleg is megtekinthető, de további kifüggesztéseket nem tervez” – válaszolta a Nyugat.hu kérdésére a szombathelyi városvezetés.

Magyarország Alaptörvényét 2011. április 18-án fogadta el az Országgyűlés, április 25-én hirdették ki, és 2012. január 1-jén lépett hatályba. A törvényt szinte kizárólag a parlamentben kétharmaddal rendelkező Fidesz és KDNP politikusai szavazták meg. A közintézményekben eddig a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát kellett kitenni, de a szerda esti kormányhatározat megszüntette ennek kötelező jellegét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!